Den Haag voelt niets voor schenkingsvrijstelling na 2014

Wie nog overweegt zijn of haar kinderen een groot bedrag belastingvrij te schenken, moet niet meer te lang wachten. Na 1 januari bestaat de regeling waarschijnlijk niet meer.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars pleitte begin deze week nog voor verlenging van de vrijstelling van schenkbelasting voor geld dat wordt gebruikt voor de eigen woning. Politiek Den Haag voelt er niets voor.

Nu de woningmarkt een beetje aantrekt, zien veel partijen niet langer de noodzaak in om de regeling te verlengen. D66-kamerlid Wouter Koolmees zegt tegen BNR dat “de gedachte erachter juist was om het tijdelijk te doen om een extra impuls te geven”.
Nu de huizenmarkt herstelt, moet je volgens hem ophouden met het “kunstmatig blijven subsidiëren van de woningmarkt”. Volgens Koolmees denken andere partijen er net zo over.

De regeling houdt in dat ouders hun kinderen maximaal een ton belastingvrij kunnen schenken, mits het geld wordt besteed aan het kopen of verbouwen van een huis, het aflossen van een hypotheek of erfpacht afkopen. De regeling is een onverwacht succes. Werd er aanvankelijk nog op gerekend dat 20.000 mensen er gebruik van zouden maken, tot nu toe zijn dit er al 50.000.

bron: BNR, Z24


Reacties