Verder herstel huizenmarkt blijft uit

De huizenmarkt heeft zich in de afgelopen drie maanden ondanks de extreem lage hypotheekrente niet verder hersteld. 

De prijzen lagen in het derde kwartaal gemiddeld zelfs 0,3% lager dan in de drie maanden ervoor. In Amsterdam daalde de gemiddelde transactieprijs zelfs met 2%. Ook het aantal verkooptransacties bleef min of meer gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De prijzen zijn nog wel 4% hoger dan een jaar geleden. Een gemiddeld huis kost nu €214.000. Op het hoogtepunt van de markt in 2008 was dat ruim een kwart miljoen.

Minder levendig



 Het aantal transacties bleef met 29.000 stabiel ten opzichte van het tweede kwartaal. In vergelijking met een jaar geleden is met 30% wel sprake van een forse toename. Voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Volgens de NVM is de huizenmarkt in het derde kwartaal altijd wat minder levendig dan in het voorjaar. NVM-voorzitter Ger Hukker: '29000 transacties is een mooi aantal. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het derde kwartaal wegens de zomervakanties het altijd slechter doet dan het tweede kwartaal.'

Vlak vierde kwartaal 

Toch is het voor het eerst in bijna twee jaar dat het tempo van het herstel zo duidelijk afvlakt. De NVM verwacht dat de huizenprijzen ook in het vierde kwartaal niet verder zullen stijgen. Dit treft vooral huizenbezitters die willen verkopen tegen de prijzen van voor de crisis. Iets meer dan de helft van het totale woningaanbod staat al meer dan een jaar te koop.

Ook volgens woningmarkteconoom Paul de Vries van Rabobank zit er voorlopig geen grote prijsstijging in het vat. 'Normaal zie je na een forse prijsdaling dat er ook een scherpe prijsstijging volgt. Maar door de beperking van de leencapaciteit is dat dit keer niet het geval.' Sinds een paar jaar zijn nieuwe huizenkopers verplicht om hun hypotheeklening annuïtair af te lossen. Ook wordt de maximale hypotheek geleidelijk afgebouwd tot 100% van de onderliggende waarde. Huizenkopers moeten hierdoor de kosten koper financieren met spaargeld.

Toch valt de prijsontwikkeling Rabobank licht tegen. 'We gingen uit van een afvlakking, maar dit is iets sneller dan verwacht.' Mogelijk zijn consumenten terughoudend geworden door de oorlogen in Oekraïne en Syrië. Ook volgens Hukker is dat van invloed geweest op de woningmarkt. 'Zo'n onthoofding zie je meteen terug in het consumentenvertrouwen.'

De huizenmarkt kenmerkt zich nog altijd door sterke verschillen per regio. In sommige delen van het land is volgens de NVM sprake van verhitting. Zo stijgen de prijzen in de meeste universiteitssteden ‘behoorlijk’ en is het woningaanbod sterk gedaald. Maar daar staat tegenover dat de huizenprijzen in veel gemeenten langs de grenzen nog altijd onder druk staan.

Zo zijn de prijzen in Utrecht 9% hoger dan een jaar geleden. In Amsterdam en Rotterdam is dat achtereen 6% en 5%. Maar in Eindhoven en Nijmegen zijn de gemiddelde prijzen een fractie lager dan een jaar geleden. De grootste stijging is overigens in Zeeuws Vlaanderen. Doordat veel Belgen er een huis kopen, stegen de prijzen in het afgelopen jaar met 23%. Volgens de NVM moet de nieuwbouw worden afgestemd op de regionale omstandigheden. In steden waar de markt aantrekt, moet fors worden bijgebouwd om oververhitting te voorkomen. In gebieden waar de marktontwikkeling achterblijft moet juist niet te veel worden bijgebouwd.

De NVM roept het kabinet op om niet te vroeg te stoppen met stimuleringsmaatregelen zoals de startersregeling en de vrijstelling van de schenkingsbelasting tot een ton. Volgens NVM-voorzitter Hukker is het herstel nog te fragiel om de markt op eigen benen te laten staan. Rabobank gaat er vanuit dat de maatregelen niet verlengd hoeven worden. 'Het herstel is stevig genoeg,' denkt de Vries. In de loop van volgens jaar zullen ook de transacties en prijzen in de periferie aantrekken.

bron: FD


Reacties