Den Haag maakt koop erfpacht aantrekkelijker

Halvering tarief voor koop erfpachtgrond. 


Erfpachters in Den Haag kunnen binnenkort tegen gehalveerd tarief de volle eigendom verwerven van hun erfpachtgrond. 


Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Met deze maatregel wil de gemeente het voor erfpachters aantrekkelijker maken om hun erfpacht om te zetten in volle eigendom.




Tarief verlaagd 
Het tarief dat de gemeente in rekening brengt voor de volle eigendom van de in erfpacht uitgegeven grond wordt verlaagd van 2,75 % naar 1,375 % van de waarde van een vergelijkbare onbebouwde kavel.

Wanneer bijvoorbeeld de grondwaarde wordt getaxeerd op 100.000 euro betekent dit dat de erfpachter voor de aankoop van de volle eigendom nu slechts 1.375 euro hoeft te betalen in plaats van eerder 2.750 euro.

De tariefsverlaging is een vervolg op een eerder besluit van de gemeente in 2008 om de regelgeving voor de aan- en verkoop van onroerend goed te vereenvoudigen door de koop van de volle eigendom van erfpachtgrond in bepaalde wijken mogelijk te maken. Op dit moment zijn in Den Haag 12.000 erfpachtsrechten waarvoor de mogelijkheid bestaat om de erfpachtgrond te kopen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat bij veel bewoners de koop van erfpacht wel leeft, maar dat slechts een beperkte groep daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Het nieuwe tarief gaat in op het moment dat de gemeenteraad ermee heeft ingestemd. Meer informatie over het verwerven van de volle eigendom is te verkrijgen via www.denhaag.nl.

Reacties

Een reactie posten