NMa onderzoekt erfpacht Amsterdam

donderdag 28 juni 2012, 11:55
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekijkt of het erfpachtstelsel van Amsterdam aan de mededingingsregels voldoet.



In september zal de concurrentiewaakhond zijn eerste bevindingen presenteren bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Meldingen van excessieve verhogingen
Dat bevestigt een woordvoerder van de NMa naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf. Reden voor het onderzoek is dat er verschillende meldingen zijn gedaan van excessieve verhogingen van de erfpacht. Ook heeft de CDA-fractie van Amsterdam begin dit jaar een klacht ingediend. De CDA-fractie beschuldigt het gemeentebestuur ervan misbruik te maken van zijn dominante machtspositie als erfverpachter.

Gemeente houdt grond in handen
De gemeente bezit ongeveer 85% van de bebouwde grond in Amsterdam en geeft het grootste deel daarvan uit als erfpacht. In tegenstelling tot andere steden geeft Amsterdam inwoners zelden de mogelijkheid om grond te kopen. Inwoners zijn dus min of meer verplicht grond te pachten bij de gemeente.

Volgens het CDA buit de gemeente deze positie uit. Amsterdam zou bijvoorbeeld eenzijdig de erfpachtvoorwaarden veranderen tijdens een contractperiode. Eerdere klachten bij de NMa over de hoge erfpacht in Amsterdam hebben nooit tot een sanctie geleid.

bron: fd.nl 

Reacties