Vertelt Van Poelgeest het hele verhaal?

Amsterdam-maandag 9 juli 2012

In januari j.l. was erfpacht aan de orde op een expertmeeting van de raad. Vertegenwoordigers van banken gaven toen aan problemen te hebben met gemeentelijke erfpacht. Met name het gegeven dat gemeentelijke erfpacht onvoorspelbaar en veranderbaar is.

Op termijn, zeiden zij, zou er ook voor de gemeentelijke erfpacht de normen moeten gelden die de banken hebben opgesteld voor particuliere erfpacht.

Vorige week kwam wethouder Van Poelgeest met nieuws. Uit gesprekken met de banken zou gebleken zijn dat er geen problemen zijn en dat er geen behoefte is aan aanvullende normen. Banken zouden slechts een probleem hebben met voorspelbaarheid.

Luc Blommers (CDA), woordvoerder erfpacht: "Dit is vreemd. Het zou betekenen dat de banken hun stellingname gewijzigd zouden hebben. Wij hebben het nagevraagd, en de banken geven aan niet van standpunt te zijn veranderd. Ook uit de markt horen we nog steeds dat gemeentelijke erfpacht wel degelijk problemen oplevert bij de financiering. Dus de wethouder geeft hier mogelijk toch een te rooskleurig beeld."

CDA en VVD hebben wethouder Van Poelgeest om opheldering gevraagd. Die komt in het najaar met een actualisatie van het erfpachtstelsel. Voor die tijd zal de Nederlandse Mededingsautoriteit NMa nog een bezoek brengen aan de Amsterdamse raad. De NMa heeft op verzoek van het CDA de erfpacht onderzocht en wil haar voorlopige bevindingen graag met de raad delen.

 Blommers: "De NMa heeft aangegeven dat zij graag de raad wil informeren over haar bevindingen, zodat we die kunnen meenemen bij de herziening van het erfpachtsysteem. Wat het CDA betreft moet erfpacht optioneel worden: mensen moeten ook kunnen kiezen voor koop van de eigen grond."

bron: CDA Amsterdam


Reacties