Gemeenten moeten grondprijzen laten zakken

Delft - Gemeenten zullen hun grondprijzen moeten laten zakken. Anders verkopen ze helemaal geen grond meer, schrijft hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw.

In de goede tijden, toen de prijzen van woningen en ander vastgoed nog stegen, gingen de grondprijzen nog harder omhoog als die tenminste werden berekend op basis van de residuele grondwaarde.

Nu er sprake is van prijsdalingen zullen de grondprijzen harder moeten dalen. Bij een gemiddelde daling van de huizenprijzen van 15 procent, moeten de grondprijzen minstens 30 procent omlaag, vindt De Zeeuw in zijn publicatie ’Grondbedrijven in zwaar weer’.


Hobbyhoek

Naast de crisis en deels samenhangend met die crisis, voltrekken zich structurele veranderingen. Wij zien ons gesteld voor economische structuurveranderingen, demografische verschuivingen, energietransities, mobiliteitsvraagstukken en wateropgaven. 
Bij project- en gebiedsontwikkeling ontstaat de komende jaren een sterkere relatie tussen het ruimtelijk en economisch domein, met duurzame ontwikkeling als derde pijler. Die relatie is in de periode voor de crisis verslapt. Stadsontwikkeling concentreerde zich op stedenbouwkundige ambities, bij het grondbedrijf kwam ‘geld verdienen’ centraal te staan en duurzaamheid kreeg zijn eigen hobbyhoek. Het is tijd om deze verkokering te doorbreken.


Lees hier de volledige publicatie ’Grondbedrijven in zwaar weer’



bron: Cobouw.nl

Reacties