Woningmarkt gaat kapot door nieuwe regels

De woningmarkt zal volkomen instorten als een aantal nieuwe maatregelen wordt doorgevoerd. Dat is althans de verwachting van de Vereniging Eigen Huis, die een vertrouwelijke notitie heeft gestuurd naar de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA).


Het gaat volgens De Telegraaf om nieuwe regels voor huizenkopers, zoals het verlagen van het maximum te lenen bedrag, het betalen van hypotheekadvies en versobering van de koopgrens van de Nationale Hypotheek Garantie. De VEH vindt dat de overheid moet ingrijpen en huiseigenaren moet ontzien.

Starters de dupe


Vanaf 2013 wordt de Gedragscode Hypothecaire Financieringen aangescherpt, stijgen de hypotheeklasten en moet een gehele lening annuïtair worden afgelost. Bij annuïtair aflossen moet je iedere maand een deel van de hypotheeksom terugbetalen. Fictief aflossen, zodat je wel hypotheekaftrek houdt, maar niet direct hoeft te beginnen met aflossen, wordt onmogelijk.

Van al deze maatregelen worden vooral starters de dupe. Zij kunnen tot tienduizenden euro's minder lenen. Door het provisieverbod per 1 januari moeten consumenten bovendien zelf hypotheekadvies betalen dat kan oplopen tot duizenden euro’s.

Alleen via een aantal tegenmaatregelen zou de neergaande spiraal op de huizenmarkt teruggedrongen kunnen worden, stelt de VEH.


Tegenmaatregelen:

 bron: RTL Nieuws


Reacties