Politiek Erfpacht Café geeft stof tot nadenken.

Amsterdam - In het Bijlmerparktheater werd afgelopen Dinsdagavond 20 November 2012 een Politiek Café georganiseerd. Een debat met informatie over Erfpacht in Amsterdam, waarin centraal de stelling; "Is het erfpacht systeem (on)houdbaar geworden?" 

Gastheren:
Maarten van Poelgeest - Wethouder Amsterdam
Daniël van der Ree - Raadslid VVD
Michiel Mulder - Raadslid PvdA
Koen de Lange - Stichting Erfpachtsbelang.



Beide gemeentes, Zaanstad en Amsterdam worstelen al een tijdje met Erfpacht problematieken en er zijn opmerkelijke raakvlakken te herkennen. Zo komt ook Amsterdam tot de conclusie dat de informatievoorziening aan erfpachters te kort heeft geschoten, worden er spelregels tijdens de wedstrijd éénzijdig veranderd en is het erfpachtstelsel "nodig" aan verandering toe.


Of het principe van Erfpacht overeind moet blijven, om mooie dingen voor voor de stad te kunnen doen, daarover lopen de meningen ver uiteen. Zoals, ook door de Rekenkamer, is aangetoond wordt er met de onduidelijke manier waarop Erfpacht heffing wordt toegepast of de wijze waarop Erfpachters niet of onvoldoende op de juiste manier "tijdig" zijn geïnformeerd over een mogelijkheid van afkoop, voorbijgegaan aan een transparante, persoonlijke overzichtelijke en veilige financiële keuze mogelijkheid voor de burger. Je zou toch zeggen dat hier juist heel wat mooie dingen in de stad uit voort kunnen komen.

Lees hier het betoog van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam


Het Politiek Café in Het Parool.                                      Het Politiek Café in Spits.
(Klik op de afbeelding voor vergroting)                          (Klik op de afbeelding voor vergroting)

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

(Klik op de afbeelding voor vergroting)



Reacties