Verhoging van erfpacht ‘pure diefstal’.

DEN HAAG - In veel wijken in het Haagse stadsdeel Loosduinen gaat de erfpacht fors omhoog. Huiseigenaren betalen nu een paar tientjes per jaar. Begin 2016 moeten ze rond de 1.000 euro per jaar afdragen aan de gemeente.

Erfpacht is een soort huur die aan de gemeente betaald moet worden als een eigen woning of appartement, op gemeentegrond is gebouwd. Dat het bedrag omhoog gaat begrijpen bewoners wel, maar de verhoging waarmee ze nu worden geconfronteerd vinden te gortig.

Gemeente Den Haag haalt 17.864.000 euro per jaar binnen aan erfpacht. Huiseigenaren kunnen de erfpacht ook afkopen.



De Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad noemt de verhoging van erfpacht in Loosduinen ‘pure diefstal’. Raadslid Richard de Mos wil dat de gemeente de verhoging beperkt.

Het geldbedrag waarmee mensen hun huur voor gemeentegrond onder hun koopwoning eeuwigdurend kunnen afkopen, zou moeten worden gehalveerd. Gebeurt dit niet, dan schakelt De Mos de Nederlandse Mededingingsautoriteit in.

De erfpacht in Loosduinen gaat over enkele jaren enorm omhoog. Nu betalen bewoners vaak een paar tientjes per jaar. Dat stijgt naar meer dan 1.000 euro op jaarbasis.

bron: Den Haag FM
bron: Omroepwest

Reacties