WOZ waarde sinds 1 januari 2012 openbaar


In januari of februari krijgt u een WOZ-beschikking. Hierin staat de WOZ-waarde van uw woning. Deze stelt uw gemeente vast.  De WOZ-waarde is belangrijk omdat er meerdere belastingen en heffingen op zijn gebaseerd. 

De WOZ (van Wet waardering onroerende zaken) is de grondslag voor: 


De WOZ-waarde van uw woning is de geschatte marktwaarde op de waardepeildatum. Voor de beschikking in 2013 is de waardepeildatum 1 januari 2012. Uw gemeente baseert de waarde van uw woning onder meer op de ligging, inhouds- en oppervlaktegegevens. De Waarderingskamer ziet erop toe dat gemeenten de WOZ goed uitvoeren. Toch is de WOZ-waardebepaling nogal eens onnauwkeurig. U kunt dan bezwaar maken. Vindt u dat uw WOZ-waarde onjuist is? Bereken met de WOZ-bespaarcalculator wat u jaarlijks wellicht kunt besparen.

WOZ-waardeontwikkeling per gemeente 

De Waarderingskamer publiceert jaarlijks de gemiddelde stijgingen en dalingen van WOZ-waarden per gemeente. Wijkt de WOZ-waardeontwikkeling van uw woning sterk af van het gemiddelde in uw gemeente? Dan kan dat reden zijn om bezwaar te maken.

 

Bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde 

Twijfelt u aan de juistheid van de WOZ-waarde? En scheelt het u veel geld als de WOZ-waarde wordt verlaagd? Dan kunt u zelf of met hulp van WOZ-specialisten bezwaar maken tegen uw ontvangen WOZ-waarde. U kunt geen bezwaar maken tegen de belastingen en heffingen die gebaseerd zijn op de WOZ-waarde. VEH heeft handige bezwaar- en beroepsschriften opgesteld.

 


 

Altijd al de WOZ-waarde van uw buren willen weten?

Eind 2011 heeft  staatssecretaris Weekers voorstellen gedaan om dit mogelijk maken..

De WOZ-waarde van woningen, bedrijfsgebouwen en monumenten wordt openbaar. Daarnaast zou er een nieuw model taxatieverslag met meer informatie al per 1 januari 2012 worden ingevoerd.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) schreef dit destijds in een brief aan de Tweede Kamer. Huizenbezitters krijgen met een openbare WOZ-waarde meer inzicht in de waarde van hun eigen woning. Ze kunnen die dan immers vergelijken met andere panden.

De WOZ-waarde is van belang voor belastingen als de onroerende zaakbelasting (ozb) en de watersysteemheffing, maar ook voor het vaststellen van het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.

Acceptatie

"Voor veel huizenbezitters is de bepaling van de WOZ-waarde, die een keer per jaar op de mat valt, een zwarte doos of abracadabra’’, stelt Weekers. Hij hoopt dat zijn plannen leiden tot meer acceptatie van de WOZ-waarde en minder bezwaarschriften.

Nu is de WOZ-waarde van andermans huis alleen onder zeer strikte voorwaarden op te vragen. Door de beperkingen op te heffen, krijgen burgers meer inzicht in de waardebepaling.

Het nieuwe type taxatieverslag heeft in een proef tot tevreden reacties geleid, reden waarom Weekers dat  meteen in heel Nederland ingevoerd.

Overleg

Weekers heeft over zijn plannen overleg gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen, de rijksbelastingdienst en de Waarderingskamer.

De status van de behandeling van het  wetsvoorstel in de Tweede Kamer is op dit moment volgens nog niet geheel duidelijk. Weekers zou bijvoorbeeld nog met het oog op privacyaspecten advies aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vragen.

BEZ blijft op dit punt vinger aan de pols houden bij de politiek.


bron: wozspecialisten
bron: VEH

Reacties