ORAM duikt in erfpacht.

ORAM is de ondernemersvereniging van Groot Amsterdam. Voor netwerken, belangenbehartiging, parkmanagement en meer is ondernemers-vereniging ORAM de vereniging. In totaal zijn circa 600 bedrijven lid. Van zzp'ers tot multinationals, van industrie in de haven, het transport op Schiphol tot banken op de Zuidas, ze zijn lid van het netwerk ORAM. 

Erfpacht. Velen van ons hebben er mee te maken. Gemeente Amsterdam houdt via de erfpacht greep op de stad. Ook profiteert ze ermee van waardestijging. Maar wat als de waarde daalt?


Via de erfpacht betaalt de erfpachter jaarlijks een bedrag, de canon, aan de eigenaar van de grond, de gemeente. Door bouwkavels uit te geven in erfpacht en niet in eigendom profiteert de gemeente van de waardestijging. Bij het aflopen van de erfpachttermijn bedingt de gemeente in de regel een aanzienlijk hogere canon.

In de praktijk wordt de canon in één keer voor de gehele looptijd van de erfpacht afgekocht. Maar niet altijd. Bedrijven die er niet voor kiezen om de erfpacht af te kopen, krijgen te maken met een jaarlijkse indexatie van hun canon.

We zijn er de afgelopen decennia aan gewend geraakt dat bij stijging van de grondprijs de erfpacht stijgt. Maar gaat die erfpacht ook dalen nu het vastgoed stevig in de min staat? ORAM gaat onderzoeken op welke wijze de indexatie van het erfpachtcanon precies tot stand komt en of het legitiem is een daling te verwachten in tijden van recessie.

bron: oram

(Klik op afbeelding voor vergroting)



  Artikel in de Telegraaf











(Klik op afbeelding voor vergroting)
Artikel in Het Parool:


Zaanstad kent ook een flink aantal ondernemersverenigingen waaronder;

Zaans Ondernemers Netwerk
Zaanse Ondernemers Sociëteit de Corner
ABIN (Assendelftse Belangenvereniging Industriegebied Noord)
Bedrijvenvereniging Molletjesveer Noorderveld
Belangenvereniging Industriegebied Achtersluispolder
Ondernemersvereniging Westerspoor
Stichting Binnenstadmanagement Zaandam
Stichting Wormerveer heeft meer
Bedrijvencontact Westzaan
Stichting Vrouwen Netwerk Zaanstad Plus
Ondernemersvereniging Rondje Koog
Vereniging Ondernemerskring Zaanstreek 

Vooralsnog zijn er geen erfpacht standpunten of initiatieven vanuit deze verenigingen bekend.

Reacties