Duidelijkheid websites Politieke Partijen onder de maat over Erfpacht.

In het Zaanstad Beraad programma van 28 mei 2013 j.l. kwam ook de presentatie en lancering van de nieuwe website van de gemeente Zaanstad aan de orde. De gemeente meent met deze nieuwe website burgers straks beter te kunnen informeren en bedienen. 

Vanuit de fracties was er lof over de nieuwe website maar ook kritische vragen en opmerkingen gerelateerd aan Consumentvriendelijkheid.

Maar hoe zit het eigenlijk met die Consumentvriendelijkheid van politieke partijen en fracties op hun eigen websites? In hoeverre wordt u als consument, kiezer, via dit medium nu oprecht en goed geïnformeerd met visies, beleid, meningen of standpunten van uw politieke partij over het onderwerp “Erfpacht” ?

Vaagheid troef.

Een richtlijn voor Consumentvriendelijkheid is naar oordeel van BEZ, dat erfpacht informatie en standpunten over een redelijk en gebalanceerd erfpachtbeleid duidelijk, veilig, nuttig en doelmatig worden verwoord op de website van een politieke partij. Zodanig dat u als consument en kiezer helder kan zien, lezen en oordelen hoe uw politieke partij over erfpachtbeleid denkt. Dat u hiermee in de gelegenheid komt om een afweging te kunnen maken wat een keuze voor die politieke partij, voor uw eigen persoonlijke mening en financiële situatie betekent.

Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

Wij namen voor u de proef op de som met een bezoekje aan "alle" websites van politieke partijen actief in de gemeente Zaanstad en zochten daar naar het onderwerp: “Erfpacht”
Vervolgens deden wij hetzelfde in website van die politieke partij op Provincie (Noord Holland) en Landelijk niveau om te zien of standpunten of beleid over “Erfpacht” ook harmoniseren met het lokaal (gemeentelijk) gevoerde beleid van die politieke partij of visa versa.

Ronduit teleurstellend.

Bijna geen enkele website van een politieke partij voldoet voor het onderwerp “Erfpacht” aan Consumentvriendelijkheid. Daarnaast harmoniseren standpunten soms niet met de Landelijke politiek en schieten ze tekort met informatie of een helder standpunt voor  kiezers. Toch menen fracties van politieke partijen wel een afgewogen oordeel te kunnen geven over de Consument vriendelijkheid van een nieuwe website voor de gemeente Zaanstad.

Een bijzondere constatering meent BEZ en hopelijk mag u als consument kiezer nog vóór de Gemeenteraad verkiezingen op 19 Maart 2014 meer duidelijkheid van uw politieke partij verwachten over Erfpacht, anders als dat u vandaag de dag op hun websites hierover kunt lezen.


Resultaat:

Consumentvriendelijkheid bezochte "websites" over het onderwerp Erfpacht:
(onderaan de lijst vindt u een uitgebreide vergelijking van standpunten)

VVD  
Zaanstad, Provinciaal en Landelijk in overeenstemming, heeft een visie en standpunt.


TROTS
Lokaal en Landelijk in overeenstemming, heeft een visie en standpunt.

Democratisch Zaanstad
Zaanstad, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar. (manifesteert zich wel actief openbaar en in de gemeente en raad als voorstander van een ander erfpacht beleid).

CDA
Zaanstad standpunt wijkt af van Provinciaal en Landelijk, waarvan de laatste twee wel in overeenstemming zijn met elkaar en er een ander standpunt op na houden als Zaanstad.

SP  
Zaanstad en Provinciaal, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar, hetgeen afwijkt van een Landelijke visie of standpunt.
PvdA
Zaanstad, Provinciaal en Landelijk geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
ZOG
Zaanstad, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
D66       
Zaanstad, Provinciaal en Landelijk geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
GroenLinks        
Zaanstad, Provinciaal en Landelijk geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
ChristenUnie       
Zaanstad een vaststelling, Provinciaal en Landelijk geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
Partij voor de IJsbaan 
Zaanstad, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV)     
Zaanstad, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.

ROSA
Zaanstad, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.
Progressief Burgerbelang (PB)  (geen website bekend)     
Zaanstad, geen website, geen visie, standpunten of meningen het afgelopen jaar.






Reacties