Minister Stef Blok praat met Zaanse erfpachters over erfpacht afkoop problematiek.

vlr: Rob Kieft(BEZ), Minister Stef Blok, Joost van der Meer(Vlieg Makelaars)
De problematiek waar Zaanse erfpachters mee worstelen is divers en de belangen zijn groot. 
Door de complexiteit van de materie is de politiek in Zaanstad tot op heden terughoudend geweest.

De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) heeft hierover de noodklok geluid en de Zaanse politiek opgeroepen om daadkracht te tonen.

De VVD Zaanstad vond het belang voor de inwoners groot en zij hebben minister Blok gevraagd om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie ter plaatse en in gesprek te gaan met erfpachters. Sinds 5 november 2012 is Blok minister voor Wonen en Rijksdienst in het kabinet. Blok is pleitbezorger van een grotere marktwerking en terugdringing van overheidsregels, administratieve lasten en bureaucratie.


Zondag 16 Maart was minister Blok in Zaandam en samen met Gerard Hartog, fractievoorzitter VVD Zaanstad hebben zij onder andere gesproken met Joost van der Meer, BEZ lid, tevens makelaar in Zaandam en de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad over de erfpacht problematiek in Zaanstad.

In kort tijdsbestek is veel besproken waaronder, de huizenmarkt en projecten in Zaanstad en de erfpacht afkoop problematiek. Er is aandacht geweest voor de manier waarop het nieuwe erfpachtstelsel in 2007 is ingevoerd door de gemeente Zaanstad en hoe consequenties daarvan, een prijsverhoging van 300% niet hebben geleid tot beoogde omzettingen naar vol eigendom. Eveneens zijn resultaten van het tevredenheid onderzoek onder bewoners over het Rekenkamer rapport afkoop erfpacht aan de orde geweest, dat een merendeel van de erfpachters zich niet met de invoering van het nieuwe erfpacht stelsel kan verenigen. Daarnaast, aandacht voor de bepaling van een reële erfpacht afkoopprijs en het grote verschil in getaxeerde waarde van eigen grond versus erfpacht grond en de manier waarop erfpacht omzettingsregels tot stand komen. Hoe informatie inzichtelijk moeten worden gemaakt om te begrijpen hoe erfpacht grond naar een (huidige) contante waarde wordt teruggerekend om tot een erfpacht afkoop prijs te komen en zijn hier richtlijnen voor.

Bij sommige onderwerpen toonde de minister enige verbazing, maar vooral begrip voor de geschetste problematiek. Om tot oplossingen en een reële afkoop prijs te komen stuurt de minister aan op gedegen onderzoek, ontrafeling van complexiteit en heldere uitgewerkte voorstellen voor erfpachters en het college. Er is over veel onderwerpen open van gedachten gewisseld, een nuttig en plezierig gesprek.





Reacties