Coalitieakkoord Zaanstad: Samen het erfpacht verschil maken.

(Klik voor vergroting: Het nieuwe college van B&W)
De fractievoorzitters van de zes coalitiepartijen hebben donderdag 15 mei het coalitieakkoord voor de periode 2014 – 2018 ondertekend en gepresenteerd aan de gemeenteraad van Zaanstad.



Het akkoord heeft de titel ‘Samen het verschil maken’. De partijen die in de gemeenteraad de coalitie vormen zijn D66, PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en ZOG. Zij hebben samen 20 van de 39 zetels in de raad
.



Samen het verschil maken 
De coalitie schrijft in het akkoord dat iedereen kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het college zelf, de gemeenteraad, inwoners, ondernemers en organisaties in de stad. De coalitie gaat haar verantwoordelijkheid daarbij niet uit de weg, zeker waar het gaat om mensen die steun nodig hebben.

Ruimte en menselijke maat 
Deze coalitie wil het verschil maken door ruimte te geven en de menselijke maat te hanteren. Dat zijn uitgangspunten die als een rode draad door het coalitieakkoord lopen. Hiermee willen de coalitiepartijen vorm geven aan de veranderende verhoudingen tussen de overheid en de samenleving, met actieve deelname van inwoners, ondernemers en organisaties. Daarbij hecht de coalitie aan continuïteit en bestuurlijke stabiliteit. Het coalitieakkoord wordt dinsdag 27 mei besproken met de gemeenteraad. De oppositiepartijen krijgen dan de gelegenheid om voorstellen voor het coalitieakkoord in te brengen.

Nieuwe wethouders 
De raad benoemde donderdagavond ook de zes wethouders van de partijen die tot 2018 samen de coalitie vormen. Drie wethouders zijn nieuwe gezichten in het college, de andere drie waren al wethouder in de vorige bestuursperiode. Voor D66 is Dick Emmer benoemd tot wethouder. Hij was tot zijn benoeming algemeen directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Velsen. Namens het CDA is de wethouder Addy Verschuren, voorheen fractievoorzitter van zijn partij in de gemeenteraad. Voormalig fractievoorzitter Rita Visscher is wethouder voor de ChristenUnie.

Bekende gezichten 
De bekende gezichten in het college zijn Jeroen Olthof (PvdA), Dennis Straat (VVD) en Leny Vissers-Koopman (ZOG). Drie wethouders in het college gaan fulltime aan de slag, de andere drie doen hun werk als wethouder in deeltijd.

Downloads
Via de links hieronder vindt u de portefeuilleverdeling van het college van burgemeester en wethouders, een samenvatting van het coalitieakkoord en het volledige coalitieakkoord.


Op de foto: 
Het nieuwe college van B&W vlak na de benoeming van de wethouders. Van links naar rechts: Dennis Straat (VVD), Dick Emmer (D66), Geke Faber (burgemeester), Rita Visscher-Noordzij (ChristenUnie), Leny Vissers-Koopman (ZOG), Addy Verschuren (CDA), Cees Vermeer (algemeen directeur/gemeentesecretaris) en Jeroen Olthof (PvdA) (foto: Bart Homburg)

bron: Zaanstad


Reacties