Holle erfpacht verkiezingsbeloften, laten woningbezitters lijden.

Nu inmiddels de kruitdampen van de Zaanse verkiezingen zijn opgetrokken, en de nieuwe raadsleden en bestuurders hun zetels hebben betrokken, zo net na het reces , maakt de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad maar weer eens de balans op.

De balans van betrokkenheid en initiatief van politiek en bestuur als het gaat om de belangen van de meer dan 9000 woningbezitters die een woning op erfpachtcontracten in bezit dan wel in gebruik hebben en die nog steeds en steeds meer lijden onder het onrechtvaardige Zaanse erfpachtsysteem dat hun huidige en toekomstige financiële positie in zwaar weer houdt. Velen onder hun verkeren al weer te lang onder water, en zijn de financiële verdrinkingsdood nabij…

Dit omdat de gemeente het kennelijk belangrijker vindt om hun eigen financieel-economische belangen veilig te stellen, want het begrotingsprobleem van vele miljoenen is verder aangezwollen, dus moet het zgn. verdienvermogen van de gemeente verder verbeterd worden, zo lijkt de motivatie te zijn om dit onrechtvaardige beleid in stand te houden.

Geen structurele beweging via ombuigingen van eigen beleid (de stad heeft ambities, die moeten betaald woorden, zegt het bestuur...) , maar door verdere lastenverzwaring op de burger …. Het ene gat met het andere dichten… De BEZ proeft een eerder afnemend niveau van betrokkenheid en initiatief dan een houding om de burgerbelangen op dit punt beter te dienen met eerlijk, transparant , begrijpelijk en vooral ook billijk en redelijk beleid en uitvoering.



De informatie voorziening vanuit de gemeente is in compleetheid en kwaliteit alleen maar verder afgenomen, zo heeft ook de autoriteit Rekenkamer Zaanstad vastgesteld. Een teleurstellende ontwikkeling, die geen blijk geeft van respectvol en behoorlijk bestuur naar de betrokken burgers…

Als we de verkiezingsprogramma’s en –beloften bestuderen op inhoud, dan blijkt en blijft het
“erfpacht-netje “ heel erg leeg …… Dit ondanks uw steun en de inzet van het BEZ bestuur de afgelopen 2 jaar. Een enkele politieke fractie daargelaten houdt iedereen zich op de vlakte en neemt vage en veilige standpunten in zonder hard committent om onze zaak te dienen. Een positieve speciale vermelding verdienen de fracties van D66, VVD en DZ, die op enigerlei wijze het contact en het gesprek met ons / de BEZ in stand houden en vormen van initiatief hebben ondernomen om het erfpacht dossier “levend “te houden en te adresseren op politiek en bestuurlijk niveau. En de rest ?

Geen concreet signaal wat perspectief biedt…. Niet eens een actieve houding om in gesprek te komen met de Belangenvereniging... Tot op heden is het bij goede intenties, knikkend begrip en vage toezeggingen gebleven...

Onze strijdlust is onverminderd om te komen tot een rechtvaardige, legitieme oplossing. We weten ons gesterkt door stevige juridische en ook morele argumenten, maar hebben uw voortdurende steun heel hard nodig! Blijf lid voor dat enkele tientje wat straks zoveel waard kan zijn. Overtuig buren, belanghebbenden om zich in te schrijven, want massa maakt gewicht in de zaak. Wij blijven rekenen op uw steun!

Het BEZ bestuur.





Reacties