Afschaffen nieuwe erfpacht goede eerste stap

UTRECHT - De Utrechtse VVD is zeer tevreden met het voorstel van wethouder Geldof om erfpacht voor nieuwe gevallen af te schaffen. Utrecht is daarmee de eerste G4-stad waar de erfpachtregels op de schop gaan.

Tegelijkertijd benadrukken de liberalen dat dit pas een eerste stap is. Ze kijken uit naar het voorstel om gemeentelijke erfpacht ook voor bestaande gevallen te beëindigen.

Woningeigenaren in Utrecht hebben nog vaak te maken met erfpacht. De grond waarop het huis staat blijft dan in bezit van de gemeente en wordt als het ware verhuurd aan de eigenaar van de woning.

“Behalve dat dit voor administratieve rompslomp zorgt, kan de gemeente als eigenaar van de grond ook nog extra heffingen opleggen als de eigenaar bijvoorbeeld een uitbouw wil plaatsen. De grond kan dan meer waard worden, waardoor de gemeente na enkele jaren opeens een extra rekening kan sturen”, licht VVD-raadslid André van Schie toe.


De VVD is over die verborgen extra regelgeving niet te spreken. Van Schie: “Wij willen juist minder regels, minder verborgen kosten en daarmee meer duidelijkheid voor woningeigenaren. Daarom moet het antieke erfpachtstelsel voor particulieren afgeschaft worden.”

Voor nieuwe woningeigenaren gaat erfpacht nu tot tevredenheid van de VVD verdwijnen. De grond wordt dan samen met de woning verkocht. “Dat is een flinke stap in de goede richting”, vindt Van Schie. Hij wacht graag de verdere uitwerking van het coalitieakkoord af, waarin ook is afgesproken dat voor bestaande gevallen een voorstel komt. “Alle woningeigenaren moeten wat ons betreft af van de beklemmende regels die met erfpacht gepaard gaan.”

bron: dichtbij


Reacties