D66: Afschaffen erfpacht vergroot vrijheid toekomstige woningeigenaren

UTRECHT - D66 wil dat de gemeente Utrecht stopt met het in erfpacht uitgeven van grond bij nieuwbouw.

Huiseigenaren moeten volgens de fractie ook eigenaar worden van de grond onder hun woning. D66-raadslid Lars Roodenburg: “Via erfpacht krijgen woningeigenaren te maken met een hele set regels die onnodig belemmerend werkt.

De gemeente heeft als lokale overheid al genoeg wettelijke mogelijkheden om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen. Wij willen dat Utrechters zelf weer volledig het roer in handen krijgen over de grond onder hun eigen woning.”

Vrijheid voor woningeigenaren


De regels rondom erfpacht zijn sterk verouderd. De constructie waarbij de gemeente eigenaar is van de grond onder koopwoningen sluit niet meer aan bij deze tijd. In het coalitieakkoord heeft D66 daarom met de coalitiepartijen GroenLinks, VVD en SP afgesproken dat de gemeente stopt met de uitgifte van grond voor woningen in erfpacht. Dinsdag besprak de raad dit voorstel in een commissievergadering. Roodenburg: “D66 heeft de afgelopen jaren al veel veranderingen in het grondbeleid weten te realiseren. We kunnen nu eindelijk ook iets doen aan de erfpacht. Dat vergroot de vrijheid van Utrechters en beperkt de regeldruk.”

Minder regels

In het voorstel wordt ook een aantal andere overbodige regels geschrapt. Zo komt het anti-speculatiebeding te vervallen en hoeft de koper van een nieuwbouwwoning niet langer eerst bij Woningnet een nummertje te halen. De wethouder gaf toe dat dit een overbodige administratieve handeling was. Roodenburg: “Dit soort regels kunnen we missen als kiespijn. De komende jaren blijft D66 strijden voor minder regels. Nu de erfpacht voor nieuwe woningen wordt afgeschaft, willen we ook snel de erfpacht voor huidige woningeigenaren aanpakken. Dit voorstel komt nog voor de zomer naar ons toe.”

bron: Dichtbij



Reacties