Waterschap misbruikt macht bij verhogen erfpacht

Waterschap Scheldestromen heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik jegens bewoners van het duingebied bij Zoutelande. 

Daarmee ging het waterschap ver over de schreef, blijkt uit het rechtbankvonnis. Het waterschap schroefde de erfpacht omhoog met de factor 11 tot 22. Zo moest iemand die jaarlijks 598 euro afdroeg voortaan 10.800 euro gaan betalen.

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Middelburg. Het waterschap dreigde veertien bewoners uit hun eigen panden te zetten nadat die weigerden een exorbitant hogere erfpacht te betalen voor de duingrond waar hun huizen op staan.

Volgens de rechtbank is dat in strijd met 'de beginselen van behoorlijk bestuur'.



Het waterschap mag wel de erfpacht verhogen, maar slechts in redelijke mate. Daarbij moet meetellen dat het niet om nieuwe bouwgrond gaat, maar om 'ruwe duingrond' waarop erfpachtnemers ooit hun woningen bouwden.

Dat het waterschap ontruiming eiste van die woningen, kwalificeert de rechtbank als 'misbruik van bevoegdheden'. De rechtbank tekent verder aan dat het waterschap zich baseerde op ondeugdelijke taxaties van een ondeskundige. De rechtbank mengt zich niet in de vraag wat wel een redelijke erfpacht is. Het waterschap kan nog niet zeggen of het tegen het vonnis in beroep gaat.

bron: PZC


Reacties