Erfpachters op het verkeerde been gezet !



Amsterdam - In de pers is aflopen week de suggestie gewekt dat erfpachters in Amsterdam straks minder canon gaan betalen. Dit is onjuist. De misvatting is gebaseerd op het voornemen om het canonpercentage te verlagen.

Het college zegt dat er nog heel veel moet worden uitgewerkt, maar kwam wel al met een tabel waaruit blijkt dat het canonpercentage volgens de nieuwe systematiek ca. 1% lager is dan onder de huidige systematiek.

De krant maakt hieruit op dat de canon in veel gevallen omlaag gaat. Dit is evenwel onjuist. Luc Blommers, CDA-woordvoerder erfpacht: “In de tussentijdse rapportage die deze week verscheen zegt het college voor het canonpercentage te rekenen met de reële rente, met daar bovenop een risico-opslag van 1.5%. De erfpachter lijkt hierdoor goedkoper uit te zijn, maar dat is schijn als je goed doorrekent.

Want wat het college niet vermeldt is dat de te betalen erfpachtcanon straks jaarlijks wordt verhoogd met inflatie. Nu is dat met inflatie minus 1%. In de loop van vijftig jaar maakt dat procentje aftrek veel verschil." Doordat de indexering harder gaat is de erfpachter toch al gauw duurder uit. Zie een vergelijking in de bijgevoegde grafiek en toelichting op de site van het CDA.



Luc Blommers: “Door eenzijdig te berichten en niet het hele verhaal te vertellen, neemt het college op de koop toe dat mensen de verkeerde conclusies trekken. Ook doet het college niets om eenmaal gerezen misverstanden te herstellen. Integendeel, GroenLinks-wethouder Van Poelgeest bevestigt de misverstanden door te stellen dat het nieuwe stelsel “goed nieuws” is voor de erfpachter en “minder goed nieuws” voor de gemeente. Op die manier biedt het college versluierende informatie. En dat terwijl het college zegt erfpacht transparanter te willen maken en de voorlichting beter!”
De CDA fractie AMSTERDAM zal bij het college aandringen op meer volledige informatie voor de erfpachter. 

Amsterdammers kunnen nog tot en met 25 november de petitie tekenen tegen deze dreigende erfpachthervorming.



bron: CDA



Reacties