"Zaanstad onderzoekt omzettingsbeleid Erfpacht naar vol eigendom"


BEZ bewerkstelligd belangrijke doorbraak omtrent de weg naar een mogelijke oplossing voor erfpacht omzetting afkoop problematiek in de gemeente Zaanstad.

Weliswaar is het nog te vroeg om te juichen, maar BEZ is positief gestemd over de samenwerking en intentie van de gemeente Zaanstad over het nu ingezette traject.

Wat is er gebeurt?

In 2012 en 2013 heeft op bestuurlijk en ambtelijk niveau overleg plaatsgevonden tussen de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) en de gemeente Zaanstad over het omzettingsbeleid en de hoogte van de koopsommen voor de omzetting naar vol eigendom. Dit heeft uiteindelijk geleid tot bezwaren, specifiek gericht op de door de gemeente Zaanstad aangeboden prijs voor omzetting/afkoop van de in erfpacht uitgegeven grond naar bloot/vol eigendom, alsmede op de financiële consequenties voor erfpachters bij niet omzetten/afkopen, c.q. op onduidelijke toekomstige canonverplichtingen.
  • BEZ is het o.a. niet eens met de interpretatie van de algemene bepalingen door de gemeente bij beëindiging van de erfpacht periode, waardoor de toekomstige canonverplichting voor de erfpachters onduidelijk is. 
  • BEZ vraagt de gemeente om een reëler, billijker, transparanter en veiliger systematiek voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom vast te stellen, alsmede het verbeteren van de communicatie over het omzettingsbeleid naar de huidige erfpachters.
Hoe nu verder:


Het College van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft op 10 september 2013 bestuursopdracht gegeven tot het maken van een evaluatie van Uitvoeringsregels voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom van terreinen die door de gemeente Zaanstad voor gebruik voor woondoeleinden in erfpacht zijn uitgegeven” alsmede de opdracht tot het verbeteren van de communicatie van het erfpachtbeleid in de website van de gemeente.

De bestuursopdracht moet een antwoord geven op de vraag of de gemeente Zaanstad nog steeds een reële vergoeding (koopsom) vraagt bij de verkoop van haar erfpachtgronden en/of welke maatregelen genomen kunnen worden om het aantal omzettingen te verhogen. Daarnaast moet de bestuursopdracht een bijdrage leveren aan het verbeteren van de communicatie over het onderwerp erfpacht richting de burgers.

De erfpachtportefeuille omvat circa 9000 woningen. Hierbij gaat het om ongeveer 6000 woningen van woningcorporaties en andere institutionele beleggers en circa 3000 woningen met particuliere erfpachters. (dit bent U) De uitwerking van de bestuursopdracht kan leiden tot diverse scenario’s die ook inzicht geven in de omvang van de mogelijk aanzienlijke financiële gevolgen van de waarde van de gemeentelijke erfpachtportefeuille voor terreinen die voor woondoeleinden in erfpacht zijn uitgegeven.

Te behalen resultaten:
  1. Een evaluatierapport dat vanuit de analyse van de antwoorden op de vragen komt tot een advies voor de optimalisatie van de werking van de Uitvoeringsregels voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom van terreinen die door de gemeente Zaanstad voor gebruik voor woondoeleinden in erfpacht zijn uitgegeven En daaruit mogelijk voortvloeiend: Een voorstel tot het handhaven dan wel aanpassen van het gemeentelijk omzettingsbeleid bij woningbouwterreinen. 
  2. Aanpassing van de communicatie over erfpacht: Een duidelijk uitleg over de mogelijke financiële gevolgen voor erfpachters aan het einde van de afkoop- of canonperiode en de mogelijkheden tot omzetting van het recht van erfpacht naar vol eigendom op het moment van raadplegen.
BEZ participatie:

Het verzoek van de BEZ om te participeren wordt door de gemeente Zaanstad in dit voorstel opgenomen onder het kopje fasering en planning, en omvatten regelmatig terugkerende overlegmomenten. BEZ heeft een adviserende rol in het traject. Dit is conform het participatieladder model van de gemeente (Keuze voor interactie).
  • Daarnaast wil de gemeente ook bespreken hoe de communicatie over erfpacht in overleg met de BEZ kan worden verbeterd. 
  • Als de bestuursopdracht lijdt tot aanpassing van het omzettingsbeleid van erfpacht naar vol eigendom, zullen ook de woningcorporaties worden geconsulteerd.
Fasering & Planning:

  • Stap 1 gerealiseerd.
    Opstellen Bestuursopdracht, uitvoerende: gemeente, klankbord BEZ Afgerond week 32, 2013
  • Stap 2 gerealiseerd.
    Bestuursopdracht ter bespreking in College B&W, week 37, terugkoppeling aan BEZ naar aanleiding van bestuurlijke keuzes.
  • Stap 3 in uitvoering.
    Uitvoering bestuursopdracht vanaf week 37 tot week 50, eindigend in een collegebesluit. Definitief collegevoorstel week 48, na de laatste terugkoppeling met BEZ.
  • Gedurende de periode van uitvoering terugkoppeling/evaluatie momenten met BEZ gepland (week 37, 42, 45, 48)


Reacties

  1. Mijn dank voor jullie werk om dit zo ingewikkelde proces bij te sturen en te beinvloeden. De communicatie naar de "achterban" is heel helder. Mijn complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij denken er ober om in het kalf een huis te kopen maar zijn erg onzeker over de erfpacht , goed bezig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gerard Hartog, fractievoorzitter VVD Zaanstad16 maart 2014 om 23:11

    VVD Zaanstad zal er voor zorgen dat de uitkomst niet in een lade verdwijnt. Wij zorgen ervoor dat er een openbare behandeling door de raad komt. Dan kunt u als kiezer zelf beoordelen wie er voor uw belangen op komt in het Stadhuis. Gerard Hartog fractievoorzitter VVD Zaanstad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Gerard Hartog en wat was de uitkomst van de behandeling van de raad?

      Verwijderen
  4. Indien een schikking voorstel van de gemeente komt, richting erfpachters, wat gebeurd er dan met de particulieren die reeds op het schikking voorstel van de gemeente akkoord zijn gegaan en der halve een hypotheek hebben afgesloten. Worden die financieel gecompenseerd???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een hypotheek afsluiten voor afkoop van de erfpacht (35.000 euro) terwijl de waarde van het onderpand 10.000 euro is, waar doe je dat? Dat hoor ik graag...

      Verwijderen
    2. Los van het krijgen van een hypotheek ja/nee, zou je als (eerdere) koper van grond voor een veel te hoge prijs, de leveringsakte van die grond nietig willen laten verklaren bij een schikking of lager aanbod om vervolgens, een claim bij de gemeente in te dienen voor het berekenen van een onjuiste te hoge prijs. In dat opzicht zou het voor hen die al gekocht hebben, ook nog interessant kunnen zijn om BEZ te steunen.

      Verwijderen
    3. Zeker, voor die hen die al afgekocht hebben is er inmiddels ook een optie ter overweging. zie hiervoor: https://erfpachtzaanstad.freshdesk.com/support/solutions/articles/5000853974-erfpachters-die-bloot-eigendom-al-gekocht-hebben-

      Verwijderen

Een reactie posten