Gemeenteraad ZNSTD laat zijn erfpachters opnieuw in de kou staan.



Democratisch Zaanstad (DZ) wilde een onderzoek instellen naar het gevoerde erfpacht beleid van de gemeente Zaanstad in de afgelopen jaren. Naast de slepende zaak die de BEZ al vanaf 2012 met de gemeente voert, wil zij zeker stellen dat het gevoerde erfpachtbeleid van Zaanstad nu en in de toekomst voldoet aan de normen en eisen die consumenten bescherming stellen aan een financieel product als erfpacht. Ook heeft de raad onvoldoende kennis over het gevoerde beleid en wil zij een onafhankelijk onderzoek om een benchmark op het beleid te doen ter voorbereiding op mogelijke wijzigingen.


Berenschot

Aanleiding om dit onderzoek ook in Zaanstad te laten plaatsvinden waren de onthutsende ervaringen en resultaten die uit het Berenschot onderzoek en rapport in Amsterdam aan het licht kwamen. Dit onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van het amendement op initiatief van Diederik Boomsma (CDA) over het volksinitiatief van SEBA (Stichting Erfpachters Belang Amsterdam) voor een extern onderzoek naar het erfpachtbeleid.

Tweede Kamer

Vrij recent zijn er naar aanleiding van het Berenschot rapport op 11 oktober 2021 in de Tweede kamer ook moties die pleiten voor consumenten bescherming erfpachters ingediend en  unaniem door alle politieke partijen ondersteund en aangenomen. Maar dat wil niet zeggen dat het morgen gelijk beter gaat met de erfpachters in Amsterdam of Nederland. Bekijk hier de moties:

1. Motie consumentenbescherming erfpacht, aangenomen

Kat uit de boom kijken, of beginnen

DZ heeft gemeend niet te wachten op wat er landelijk onderzocht moet worden en nam het voortouw om het onderzoekt te starten naar de situatie in Zaanstad. Dat zou een vertaling, het werk of de aanpassing naar mogelijk landelijke normen van erfpacht beleid met opgenomen consumenten bescherming alleen maar vereenvoudigen als die tijd komt dat ook de AFM daar beleid en regels voor gaat opstellen. 

Tevens zou de Zaanse erfpachter en toekomstig aspirant huizen koper met erfpacht in Zaanstad vandaag of morgen al sneller, correct en beter geïnformeerd kunnen worden door de gemeente over erfpacht of BKZ met aanbevelingen uit onderzoek. Onafhankelijk onderzoek is nodig om vast te stellen welke risico's inwoners lopen en ook de gemeente zelf, die als een goed huisvader zich zorgen zou moeten maken over diens beide belangen.

Welzijn inwoners

De vertegenwoordigde partijen in de gemeenteraad hebben naar mening van Juliëtte Esmée Rot het recht om te weten waar erfpacht precies over gaat als men spreekt over totstandkoming van een parameter als 'grondquote' op basis waarvan erfpacht canon's en erfpacht afkoop prijzen worden berekent door de gemeente. Dit alles heeft immers directe impact op de kosten van wonen en welzijn van inwoners in Zaanstad. Als een gemeenteraad het al niet begrijpt of kan uitleggen, hoe mag dan worden verwacht dat een een raad zijn taak kan uitvoeren, laat staan dat een inwoner het begrijpt om daarover een weloverwogen financiële beslissing te nemen een woning op erfpacht of BKZ te kopen.

Een doorn in het oog is ook de zogenaamde BKZ regeling die wordt gepromoot als instap model om op goedkope grond te kunnen wonen en kopen. Het lijkt erop dat de hoofdpijn voor de BKZ koper na ommekomst van de afgekochte periode, meestal 10 jaar, toch echt begint en het dan pijnlijk of moeilijk wordt om aan de verhoogde canon of afkoop prijzen te kunnen voldoen als die koper intussen niet een dikke salaris promotie heeft kunnen maken.

Geen steun andere partijen voor DZ amendement

DZ diende een amendement onderzoek erfpacht in wat op donderdag 9 november 2021 tijdens de vergadering van de gemeenteraad voor de behandeling van de begroting 2022-2025 van Zaanstad is behandeld. Het DZ amendement kunt u hier lezen.

Het DZ amendement onderzoek erfpacht haalde het op 9 november 2021 niet in de stemming van de gemeenteraad. Slechts 3 politieke partijen stemde vóór het amendement voor een onderzoek naar erfpacht beleid. De rest van de partijen stemde tegen !

Besluiten gehuld in politieke mist

Verbaasd en verbluft lijkt het nu wel of de geschiedenis zich herhaald in Zaanstad. Ook tijdens het Zaanstadberaad van 27 augustus 2015 heeft voltallige meerderheid van de Gemeenteraad, ondanks de steun toezeggingen aan erfpachters, plotseling toen ook haar volledige steun gegeven aan de zienswijze en uitvoeringsregels voor erfpacht van burgemeester en wethouders in Zaanstad. 

Bijna geen enkele politieke partij in Zaanstad heeft kennelijk, kijkende naar een procesgang van BEZ bij het Hof in Den Haag, de aangenomen moties in de tweede kamer, nog een ruggengraat over om haar locale erfpachters in Zaanstad een hart onder de riem te steken of te helpen. Het lijkt erop dat de politieke partijen in de gemeenteraad helemaal hun eigen politieke agenda bedrijven die ver weg staat van hun erfpachters kiezers. Twee voorbeelden:


CDA AmsterdamDiederik Boomsma (CDA)  in Amsterdam de initiatiefnemer om hun erfpachters te helpen met het Berenschot onderzoek. Een wat doet het CDA Zaanstad...  
CDA Zaanstad nu; stemt tegen het amendement en verwerpt het amendement in Zaanstad !? 

Begrijpt u de logica? Heeft u nog vertrouwen in de synchronisatie van visie en beleid bij grote landelijke politieke partijen ? Wij zijn hem kwijt.


VVD Zaanstad; Jarenlange beloftes over kortingen bij de afkoop van erfpacht, erfpacht moet afgeschaft worden etc.. etc...  
VVD Zaanstad nu; stemt tegen het amendement en verwerpt het amendement in Zaanstad !? 

BEZ is verbaasd over de opstelling en soms bijna agressieve houding van raadsleden en schrikt ook hoe kennis gebrek van raadsleden tot tendentieuze betogen leid. Wij delen met u twee fragmenten voorzien van commentaar.

De PVV:


De VVD:

 


Stemadvies Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022. Voor alle trouwe erfpachters en kiezers die ons altijd om stemadvies vragen voor 16 maart 2022, hebben wij maar één advies: Ga voor de partij met groene vinkjes hieronder. Snel klaar dit keer.

Hieronder ziet u welke politieke partijen in Zaanstad Voor of Tegen het DZ amendement onderzoek erfpacht hebben gestemd:


Partij Voor Tegen
CDA Tegen
CU Tegen
D66 Tegen
DENK Tegen
DZ Voor
GL Tegen
LZ Voor
POV Voor
PvdA Tegen
PvdD Tegen
PVV Tegen
ROSA Tegen
SP Tegen
VVD Tegen


Reacties

  1. Heeft BEZ al gereageerd op de memorie van de gemeente Zaanstad!!!!

    Wat stond er in?

    Kunnen jullie ons beter op de hoogte houden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle BEZ leden hebben toegang tot informatie over het verloop van de zaak en zij kunnen dat hier vinden: https://erfpachtzaanstad.freshdesk.com/support/solutions/articles/5000855278-hoger-beroep-status-

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Here you go: https://erfpachtzaanstad.freshdesk.com/support/solutions/articles/5000855278-hoger-beroep-status-

      Verwijderen
  3. Wellicht vergist u zich. Als BEZ lid weet u waar u de informatie kunt vinden. Maar wellicht bent u geen lid misschien? Wij hebben ook geen anonieme leden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou ik ben toevallig ook lid maar heb nooit inlog gegevens ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen probleem, met het contact formulier op deze site, kunnen BEZ leden altijd hun inlog in MY BEZ regelen.

      Verwijderen
  5. Hier sluit ik mij bij aan.
    Wij zijn ook al 3 jaar lid.
    Hebben betaald en bevestiging gekregen dat we lid zijn maar hebben nimmer inlog gegevens ontvangen.
    Wij waren ons niet eens bewust van het feit dat er een website was waar ingelogd kon worden.
    Balen dat niemand de status weet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen probleem, met het contact formulier op deze site, kunnen BEZ leden altijd hun inlog in MY BEZ regelen. Tevens staat inmiddels de laatste status van de zaak openbaar op deze website.

      Verwijderen

Een reactie posten