1,4 miljoen huizen onder water.

Één op de drie woningbezitters heeft onderwaarde. 

Ruim 1,4 miljoen huishoudens hadden begin 2013 een fiscale hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van de eigen woning. 

Een jaar eerder waren dit er nog 1,1 miljoen. Sinds het begin van de economische crisis eind 2008 is het aandeel huiseigenaren met onderwaarde bijna verdriedubbeld.

Volgens cijfers van het CBS stonden één jaar geleden 1,4 miljoen koophuizen onder water. De hypotheekschuld op deze huizen oversteeg de verkoopwaarde van het huis. Op dit moment zullen zelfs nog meer huizen onder water staan.


Begin 2012 stonden er nog 1,1 miljoen huizen onder water. Sinds 2008 is het aantal huizen met een onderwaarde verdrievoudigd. Eén jaar geleden stond één op de drie huizen onder water. Hierbij moet wel worden aangetekend dat deze cijfers vertekend zijn. De waarde in de aan de hypotheken gekoppelde spaarconstructies zijn namelijk niet meegenomen.

Vooral jonge gezinnen bezitten een huis met onderwaarde Vooral de huiseigenaren die hun huis gekocht hebben vanaf 2003 hebben een te hoge hypotheekschuld in vergelijking met de waarde van het huis. Bij ruim twee derde van de huishoudens met een huis met een onderwaarde zijn de eigenaren jonger dan 45 jaar. Deze groep heeft het huis gekocht in de duurste periode en hebben hypotheken waarbij de lage maandlasten de belangrijkste eigenschap zijn. In de jaren vóór de kredietcrisis werd er nauwelijks gelet op de kwaliteit van de hypotheek. De laagste maandlasten gaven de doorslag.

De huizenprijzen lijken te stabiliseren, maar zijn nog steeds 1,7% lager in vergelijking met één jaar geleden.

bron: CBS, huizenmarkt



Reacties