Vermeende korting erfpacht

Geachte VVD fractie Zaanstad,

In uw artikel op uw website en twitter met als kop "voorgestelde korting gaat nu niet door" schrijft u over de plannen van de VVD rond het erfpachtdossier.

Wij waarderen het dat de VVD zich zo duidelijk vastbijt in het dossier en we zijn uitermate blij met de steun die we vanuit de partij ervaren.De voorlichtingsavond die we - door de nadrukkelijke hulp van Annemarie van Nieuwamerongen! - konden organiseren in het stadhuis heeft ons enorm geholpen.

Op die voorlichtingsavond heeft onze advocaat nog eens duidelijk aangegeven, welke inhoudelijke bezwaren de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad heeft tegen de door gemeente Zaanstad gehanteerde omzettingsmethodiek. U ziet die bezwaren trouwens ook terug in onze vraagstelling aan de wethouder. Wij verzoeken om antwoorden op de vele, vele vragen die we hebben over het omzettingsbeleid.


Daarmee komen we bij het centrale bezwaar tegen een eenzijdig door de gemeenteraad per motie voorgestelde korting.

  • BEZ vraagt niet om korting. Korting op een slecht product maakt het nog niet tot een beter product. 
  • BEZ vraagt om een goed product, voor een goede prijs. Daar is iedereen bij gebaat: gemeente Zaanstad, de erfpachters; en de overige bewoners van onze gemeente. 

In uw stuk merkt u overigens ten onrechte op, dat BEZ een prijs van 10 duizend euro "redelijk acht". Graag wijs ik u erop, dat BEZ geen uitspraken heeft gedaan over een te hanteren prijs. We hebben, op feitelijke basis, opgemerkt dat gemeente Zaanstad intern een bedrag van 10 duizend euro hanteert voor de marktwaarde (prijspeil 2012) van het bloot eigendom. Een van de nog openstaande vragen is, hoe dit bedrag zich verhoudt tot een vraagprijs van ruim 30 duizend euro. Maar er staan nog tientallen andere punten open en wij vinden dat die in samenhang besproken moeten worden.

Daarbij staan we gelukkig niet alleen. De gemeenteraad heeft besloten, dat het dossier pas behandeld kan worden, wanneer alle informatie op tafel ligt. Want zonder duidelijke spelregels is het geen eerlijke wedstrijd.

In dat kader gaan wij er vanuit dat de tweet van uw fractie voorzitter op het internet een typefout is ten opzichte van het werkelijke bedrag waarvoor erfpachters gedupeerd worden.

Uw conclusie dat het huidige omzettingsbeleid tot die tijd alleen maar verliezers kent, onderschrijven we daarom ten volle.

Bestuur
Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad.




Reacties