Stand van zaken dagvaarding Gemeente Zaanstad inzake onredelijk en oneerlijk erfpachtbeleid

De Gemeente Zaanstad is op 2 november 2016 gedagvaard door de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) om zich te verantwoorden over haar onredelijke en oneerlijke erfpachtbeleid. 

Wat er sindsdien is gebeurt


In een conclusie van antwoord heeft de advocaat van de Gemeente Zaanstad de rechter gevraagd om de vordering van de BEZ af te wijzen. De Gemeente stelt zich, zoals te verwachten was, op het standpunt dat haar beleid wel redelijk is. 

Vervolgstappen


Omdat het antwoord van de Gemeente vrij uitgebreid was heeft de advocaat van de BEZ mr Eduard de Geer de rechter gevraagd om daarop schriftelijk te mogen reageren (een zogenaamde conclusie van repliek in te dienen), voordat een zitting wordt gepland. Dit verzoek heeft de rechter inmiddels gehonoreerd. 


Momenteel is mr De Geer drukdoende met het opstellen van de conclusie van repliek en zodra er meer informatie beschikbaar is zullen wij deze informatie met u delen. U zult begrijpen dat een procedure zorgvuldig moet plaatsvinden en dat de voortgang een proces van de lange adem zal blijken. Het is geen eenvoudige kwestie. 

Onze eis blijft onverminderd overeind staan, te weten: 

Eis BEZ


De belangrijkste eis van de BEZ is dat Gemeente gehouden is de bloot eigendom te verkopen tegen een prijs berekend conform het vóór 2007 geldend beleid. In ieder geval tegen een prijs die is vastgesteld op een redelijke wijze. 

Daarnaast vraagt BEZ de rechter om de door Gemeente gehanteerde algemene erfpachtvoorwaarden te toetsen, met name waar het betreft de mogelijkheid van de Gemeente om de canon periodiek te herzien en de wijze waarop dat gebeurd. Een groot deel van die voorwaarden is in haar ogen oneerlijk en in strijd met het (Europees) consumentenrecht. 

Terzijde: 


Voor juridisch geïnteresseerden onder u verwijzen wij naar een interessante uitspraak van hof Den Bosch van 2 mei 2017 jl. ten aanzien van Woekerpolissen. Ook daar ging het ook om consumentenrecht. In die zaak werd een beding in algemene voorwaarden dat op onduidelijke wijze kosten in rekening bracht bij de consument vernietigd. Er zijn vergelijkingen te trekken met onze zaak. De zaak kunt u vinden op rechtspraak.nl onder de zoekterm: ECLI:NL:GHSHE:2017:1875 

Voor vragen stellen wij het op prijs als u contact opneemt met het bestuur van de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad of bekijk de BEZ tijdlijn over het verloop van de zaak.



Reacties

  1. Al iets meer bekend over de zaak? Wanneer worden de deelnemers geinformeerd over de voortgang vd juridische procedure?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten