Stemadvies Gemeenteraadsverkiezingen Zaanstad


Als te doen gebruikelijk, geeft BEZ altijd een stemadvies aan haar leden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op welke politieke partij kunnen Erfpachters in Zaanstad het beste kunnen stemmen als het gaat om de belangen die zij hebben bij een goed en rechtvaardig erfpacht (afkoop) beleid in de gemeente Zaanstad. Een belangrijke afweging die hierbij wordt gemaakt is de inzet en participatie van een politieke partij over het onderwerp erfpacht in de afgelopen vier jaar. 

Hierbij wordt bekeken als; hoe is een politieke partij betrokken geweest, wat voor initiatieven hebben ze ondernomen, wat is hun visie over het gevoerde erfpacht beleid van de gemeente Zaanstad en hoe komen zij op voor de (financiële) belangen van inwoners met erfpacht? Dit niet alleen vandaag de dag maar hebben zij ook een visie voor de toekomst en wat is hun interactie met BEZ daarover geweest?

Zoals wij al eerder aangekondigd hebben in ons artikel, Gemeenteraad ZNSTD laat zijn erfpachters opnieuw in de kou staan, is er eigenlijk maar één politieke partij in Zaanstad overgebleven die BEZ al sinds 2011 actief ondersteunt en de afgelopen jaren en tijden ook actief betrokken is geweest bij BEZ vergaderingen en heeft meegedacht over hoe wij erfpachters het beste kunnen blijven helpen, voor nu tijdens de rechtszaak die loopt, maar ook anticiperen op de toekomst met onderzoeken naar mogelijk nieuw ander beleid.

Democratisch Zaanstad is die enige partij die de afgelopen 4 jaar samen met BEZ verder is gegaan als het enkel en alleen afwachten wat het Hof in Den Haag zal gaan beslissen over de lopende rechtszaak. Democratisch Zaanstad heeft middels verschillende initiatieven waaronder een 'amendement onderzoek erfpacht' aangetoond dat zij de enige politieke partij in Zaanstad zijn die bereid zijn veel energie en werk te verzetten en op te komen voor de belangen van inwoners met erfpacht. Dit in tegenstelling tot de meerderheid van andere politieke partijen die, zoals gebleken is, liever niets te doen dan afwachten en het werk aan het Hof in Den Haag overlaten. 

Zij kozen voor de makkelijke weg, door het 'amendement onderzoek erfpacht', niet de steunen. Anderzijds, kozen andere partijen voor hun eigen politieke gewin omdat ze teleurgesteld waren dat Democratisch Zaanstad met een uitstekend goed voorbereid amendement kwam in de raad waar maandenlange voorbereidingen, onderzoeken en gesprekken met BEZ aan vooraf waren gegaan. Maar het ging hen helemaal niet om de inhoud of het doel om inwoners met erfpacht te helpen. In plaats van dat gezamenlijke volksvertegenwoordigers in een raad een hechte eenheid vormen om hun inwoners, ongeacht politieke kleur of smaak, met erfpacht te helpen, ofwel uw belangen te verdedigen, kozen andere politieke voor hun eigen politiek agenda. Dat vindt BEZ bijzonder jammer voor u en is daar zeer teleurgesteld over.

De conclusie en het advies van BEZ is:

STEM Unaniem 16 maart 2022 !

STEM Democratisch Zaanstad

Lijst  6