Meervoudige mondelinge behandeling BEZ vs Gemeente Zaanstad bij het gerechtshof in Den Haag


Overeenkomstige de stappen gedefinieerd in het tussenarrest van 17 augustus 2022 (vindplaats op rechtspraak.nl: ECLI:NL:GHDHA:2021:1531) heeft vandaag, 5 april 2022 tussen 10.00 en 13.00 uur de meervoudige mondelinge behandeling plaatsgevonden bij het gerechtshof in Den Haag.

Partijen hebben hun standpunten nader toegelicht en het hof heeft vragen gesteld. Van de zijde van de gemeente is nog nader ingegaan op de gewijzigde eis van BEZ en het verzoek om terug te komen op een eerdere bindende eindbeslissing over de oneerlijkheid van de canonherzieningsbedingen in de algemene voorwaarden. Het hof heeft aangegeven indien daar aanleiding toe is, partijen zich in een latere fase daar nog schriftelijk over kunnen uitlaten. De advocaat van BEZ heeft uitgebreid gewezen op de verplichtingen uit het consumentenrecht die op de gemeente rusten en dat de gemeente daaraan niet heeft voldaan. Daarbij heeft de advocaat ook gewezen op nieuwe ontwikkelingen en jurisprudentie.

Aan het einde van de zitting hebben ook de betrokken erfpachters nog het woord gekregen en het hof meegegeven dat zij nimmer door de gemeente zijn ingelicht en dat de aanbiedingen volkomen ondoorzichtig en oncontroleerbaar zijn.

Het hof zal zich nu over de nog niet beantwoorden vragen buigen en op 14 juni 2022 een arrest wijzen.