Griekse toestanden voorkomen

ERFPACHT ZAANSTAD.

Onlangs is in de gemeente Zaanstad een pilot gestart, om in erfpacht uitgegeven woningbouwgrond te koop aan te bieden aan de woningeigenaren, welke in de veronderstelling waren deze erfpacht te hebben afgekocht voor 50 jaren en nog minstens 20 of meer jaren voor de boeg zouden hebben.

 NIETS BLIJKT MINDER WAAR.

De door de gemeente Zaanstad gehanteerde rekenmethode uit 2006 (welke ongetwijfeld is overgenomen van grote broer Amsterdam) blijkt uit te komen op een steeds hoger oplopende grondprijs per M2, naarmate de einddatum van genoemde 50 jaar dichterbij komt.
Als voorbeeld werd genoemd dat het huidige aanbod van 285 euro per M2 wel eens opgelopen zou kunnen zijn naar 700 euro of meer per M2 naarmate het jaar 2030/2035 meer in zicht komt.
De Gemeente Zaanstad doet het voorkomen dat het huidige aanbod als een gebaar richting de pachters kan worden gezien.

In de wijk Westerwatering waar deze pilot draait hebben de bewoners van enkele straten het aanbod gehad voor bedragen tussen de 30.000 en 40.000 euro eigenaar te mogen worden van de grond waarop hun woning is gebouwd. Dreigend wordt een mogelijk erfpachtcanon van 10.000 euro per jaar genoemd, na afloop van de afkooptermijn.
 Trots op Nederland Zaanstad is van mening dat wederom de woningbezitter wordt gebruikt als melkkoe. 

Enkele feiten op rij:
De schuld van de gemeente Zaanstad is inmiddels in 2012 opgelopen naar ruim 3500 euro per inwoner, uitgaande van een inwonertal van 148.000 betekend dit ruim 518 miljoen. Dit astronomische bedrag is een gevolg van zich rijk rekenende colleges van Burgemeester en Wethouders, welke uitgaven hebben gedaan met geld, wat er eenvoudig weg niet was. Yrt illustratie over dit geleende geld moet rente worden betaald, uitgaande van de huidige historisch lage rente toch een bedrag van ongeveer 20 miljoen per jaar, alleen al aan rente en dan wordt er nog geen cent afgelost. Dit kost een gemiddeld gezin van 4 personen dus 540 euro per jaar, alleen al aan rente.

De bomen groeiden tot in de hemel en achtereenvolgende colleges maar zeker ook het huidige College van Burgemeester en Wethouders zijn projecten gestart en samenwerkingen aangegaan die ons, als inwoners van Zaanstad in de huidige tijd de kop gaan kosten. Willen we Griekse toestanden voorkomen dan moet er wat gebeuren.

Met wat er landelijk over ons heen gaat komen (het lente akkoord van de Kunduz coalitie) en de plannen van de gemeente Zaanstad ( erfpacht en parkeerbelasting) zal menig inwoner het hoofd niet boven water kunnen houden.

Trots staat dan ook vierkant achter de initiatiefnemers voor een faire koopsom en zal dan ook al het mogelijke doen dit initiatief te steunen.




Reacties

  1. In de kop van dit artikel staat dat woningeigenaren in de VERONDERSTELLING waren de erfpacht te hebben afgekocht voor 50 jaar.
    Dit is volgens mij geen veronderstelling maar een in de overeenkomst vastgelegd FEIT.
    Er is daadwerkelijk voor 50 jaar afgekocht.

    De frustratie over de hoge vierkante meter prijs die thans wordt gevraagd is begrijpelijk.

    Rekeninghoudend met het imago van de overheid heb ik in 1999 mijn 124 vierkante meter aangeschaft voor zo'n € 30,00 per meter.

    Wanneer ik bij het Plan Murano kijk zie ik dat ik zo'n "23%" minder kwijt ben wanneer ik de woning op erfpacht koop.
    Heb mij niet verdiept in de voorwaarden die ook ongetwijfeld zijn aangepast.
    Dan zien we daar toch ook een behoorlijk hoge grondprijs.

    Dus misschien handig om ook die potentiele categorie al vast te benaderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten