Gemeente stopt direct met verklaring bij offerte en afkoop erfpacht


Erfpachters in Zaanstad die een offerte voor de afkoop van erfpacht (omzetting) daarvan aanvroegen bij de gemeente om zo op de hoogte te blijven van de actuele koopsom kregen daarbij gelijk ook een ‘verklaring omzetting erfpacht naar vol eigendom’ toegestuurd door de gemeente. 

Ontnemen mogelijkheid verhalen schade


In ons artikel van 1 februari 2023 Probeert gemeente erfpachters vergoeding schade te onthouden? informeerden wij u eerder over deze handelswijze van de gemeente.

Door deze verklaring te ondertekenen gaf de erfpachter aan dat hij of zij op de hoogte was van de eerdere vonnissen over de erfpacht in Zaanstad en geen rechten meer kon ontlenen aan de uitkomst van nog lopende zaken. Dit gebaseerd op de nog lopende zaak met de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ).

Direct stoppen met de verklaring


Democratisch Zaanstad wilde weten waarom en heeft daarover de volgende vragen gesteld. De gemeente heeft op 3 maart 2023 geantwoord dat zij per direct zal stoppen met het toesturen van een verklaring. In het vervolg zal de gemeente alleen informatie delen met erfpachters over de lopende procedures, zonder een gevraagde retour zending van een verklaring.

Vragen en antwoorden


De gemeente heeft de vragen van DZ als volgt beantwoord:

Vraag 1: vanaf welke datum zijn deze verklaringen aan aanvragers van offertes, voor het omzetten van erfpacht naar vol eigendom, verzonden?

Antwoord: na het vonnis van de rechtbank in eerste aanleg, 28 november 2018, is de gemeente vanaf april 2019 begonnen met het verzenden van de verklaring, als bijlage bij de door erfpachter aangevraagde offerte voor omzetting.
 
Vraag 2: is hiervoor een bestuurlijke opdracht gegeven? Graag onderbouwen.

Antwoord: hiervoor is geen bestuurlijke opdracht gegeven. Bij het besluit om in hoger beroep te gaan, is in het bestuurlijk behandelvoorstel opgenomen dat wij de erfpachters zouden informeren over de voortgang van de lopende procedures.
 
Vraag 3: kunt u ons voorzien van een voorbeeldbrief die aanvragers, van voornoemde offerte, ontvangen?

Antwoord: de gevraagde voorbeeldbrief treft u als bijlage aan.
 
Vraag 4: kunt u ons voorzien van de juridische onderbouwing, op basis waarvan de gemeente deze verklaring meent te kunnen toezenden, bij het aanvragen van voornoemde offerte?

Antwoord: de bedoeling van de verklaring is erfpachters die geïnteresseerd zijn in omzetting, te informeren over de voortgang van de lopende procedures. Dit in verband met de zorgvuldigheid die de gemeente als bestuursorgaan dient te betrachten. Het zou echter kunnen zijn dat de juridische positie van de erfpachter door de omzetting wijzigt. Of dat zo is, en wat de eventuele gevolgen daarvan zouden zijn, kan de gemeente niet overzien. Mede daarom meent de gemeente dat geïnteresseerde erfpachters geïnformeerd moeten worden, hetgeen erfpachters desgewenst de gelegenheid geeft zich te laten adviseren.
 
Vraag 5: kan de gemeente per direct stoppen met het versturen van deze ongevraagde verklaring en gaat zij dit ook doen in het kader van het voorkomen van onrust onder belanghebbenden en het inperken van hun mogelijkheden op het verhalen van opgelopen schade?

Antwoord: nu wij merken dat het toesturen van de verklaring met het verzoek deze te ondertekenen leidt tot vragen en onrust bij erfpachters, zullen wij geen verklaring meer toesturen. Wij zullen in verband met onze als bestuursorgaan te betrachten zorgvuldigheid ervoor blijven waken dat erfpachters die een offerte aanvragen op een goede wijze worden geïnformeerd over de voortgang van de lopende procedures. We zullen de informatie dan ook op een andere wijze verstrekken, zonder gevraagde retour zending van een verklaring.