Driekwart alle particuliere erfpachtcontracten voldoet niet aan bancaire richtlijn particuliere erfpacht !


Driekwart van de 400.000 particuliere erfpachtcontracten voldoet niet aan de bancaire richtlijn particuliere erfpacht.

Daarmee lopen deze eigenaar-bewoners het risico op onredelijke verhogingen van de erfpacht. 


Ook kunnen ze in veel gevallen hun huis niet meer verkopen, omdat de bank geen hypotheek wil verstrekken op deze code-rood-contracten.


In 2011 is minister Donner al gevraagd om te bewegen en om actie te ondernemen. Die zag dat niet zitten. Zouden de ministers Blok en Opstelten wel in actie willen komen?

Lees hieronder, namens de minister van Veiligheid en Justitie, de reactie en antwoorden van de minister voor Wonen en Rijksdienst, drs. S.A. Blok.

Vragen van Paulus Jansen (SP) aan de minister van Wonen en Rijksdienst en de minister van Veiligheid en Justitie over particuliere erfpacht. 
  1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'Particuliere erfpacht: drama duurt voort' 1 en herinnert u zich het debat 2 over de wenselijkheid om de rechtsbescherming van particuliere erfpachters te verbeteren?
  2. Bij hoeveel woningen (absoluut, relatief) waarop particuliere erfpacht van toepassing is, is sinds het van kracht worden van de bancaire richtlijn particuliere erfpachtrechten,door banken geen hypotheek verstrekt op grond van een oranje of rode toets?
  3. Indien het antwoord op vraag 2 is “dat weten wij niet”:
    – onderschrijft u dat deze informatie voor regering en Kamer cruciaal is om een oordeel te vormen over de noodzaak voor een betere consumentenbescherming tegen onredelijke erfpachtbepalingen?
    – Op welke termijn denkt u wel deze informatie aan de Kamer te kunnen verstrekken?
  4. Klopt de conclusie van de directeur van het Nederlands Instituut voor Erfpacht dat slechts een kwart van de particuliere erfpachtcontracten voldoet aan de bancaire richtlijn en dat een kwart van de erfverpachters aangemerkt moet worden als “moedwillige weigeraar”?
    Zo ja, bent u er inmiddels ook van overtuigd dat het wenselijk is om:
    – de bancaire richtlijn algemeen verbindend te verklaren voor nieuwe erfpachtcontracten – een wettelijke regeling vast te stellen waardoor wurgcontracten verplicht moeten worden omgezet naar een erfpachtcontract dat voldoet aan de bancaire richtlijn?
  5.  Indien u deze conclusie niet onderschrijft: op welke gronden baseert u dit standpunt?
  6. Hebben NVB, makelaarsorganisaties, Vereniging Eigen Huis, het notariaat en verenigingen van erfpachters u sinds december 2011 opnieuw benaderd met suggesties voor een Erfpachtwet? Zo ja, wat is uw reactie op de suggesties van de zijde van deze belangenorganisaties?
  7. Wat is er sinds december 2011 bereikt op het gebied van het transparanter maken van woningadvertenties voor woningen op erfpachtgrond? Is/komt er een bindende richtlijn voor de informatie die een advertentie dient te bevatten over de status van de grond onder een woning?
1 Vastgoed Adviseur/VBO Makelaar, april 2013.
2 Algemeen overleg erfpacht d.d. 11 december 2011, 29 453-224 

 bron: sp



Lees hier de reactie van De minister voor Wonen en Rijksdienst, drs. S.A. Blok.

Update 3-6-2013 :
Lees hier de antwoorden van De minister voor Wonen en Rijksdienst, drs. S.A.Blok.



Reacties