De huizenprijs is in een vrije val beland.

Huizenprijs komt in vrije val terecht

DEN HAAG - Verkoopprijzen van bestaande woningen lagen in augustus 8 procent lager dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Huizenprijs ligt weer op niveau van 2004. De huizenprijs is in een vrije val beland. De verkoopprijzen van bestaande woningen lagen in augustus 8 procent lager dan augustus vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 
Dalen 

Ook in juli daalden de huizenprijzen met 8 procent. Het zijn de grootste prijsdalingen ten opzichte van een jaar eerder sinds deze prijsindex van het CBS en het Kadaster in 1995 van start ging. De huizenprijs ligt daarmee op het niveau van acht jaar geleden. Sinds de piek van de woningmarkt in augustus 2008 is de prijs al 16 procent gedaald. Ondanks de daling van de prijzen wil de verkoop maar niet aanwakkeren. In de eerste acht maanden van het jaar wisselden 74.000 woningen van eigenaar, 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Woningmarkt 

Opvallend is de slecht presterende woningmarkt in Utrecht. De provincie is tot voor kort de dans ontsprongen, maar lijkt nu bezig met een inhaalslag naar beneden. De prijs daalde in Utrecht met 11,2 procent het hardst en het aantal transacties ging met 21 procent naar beneden, ruim vier keer zo veel als in de rest van het land. De prijsdaling op de woningmarkt drukt ook de gemiddelde hypotheeksom. Die is met 12 procent zelfs harder gedaald dan de huizenprijs.

Verlaging 

Naast de lagere woningprijzen, heeft ook de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent en strengere leenvoorwaarden een drukkend effect op de hypotheeksom. Ondanks dat de berichten somber zijn, blijkt uit een onderzoek van het economisch bureau van ING dat consumenten juist iets meer vertrouwen beginnen te krijgen in de woningmarkt. Desalniettemin verwachten weinig consumenten snel te kunnen verhuizen.

Kopen 

Van de starters zegt een vijfde zelfs komende jaren geen mogelijkheid te zien om een woning te kunnen kopen, terwijl 43 procent nog het liefst dit jaar zijn slag wil slaan. De alarmerende CBS-cijfers hebben Bouwend Nederland er gisteren toe bewogen nog eens op te roepen om het voor starters gemakkelijker te maken een hypotheek af te sluiten. Daarnaast moet volgens de club van bouwondernemers de huren marktconform worden, zodat scheefwoners gestimuleerd worden door te stromen naar een duurdere woning.

bron: de Stentor


Reacties