Fel pleidooi tegen aanpak hypotheekrenteaftrek

De partijen die fors willen ingrijpen in de woningmarkt veroorzaken een drama voor de koopkracht van de huizenbezitter en de werkgelegenheid in de bouw.


Dat zegt de voorzitter van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, Elco Brinkman tegen NU.nl.
Het beperken van de aftrek zorgt volgens hem tot 'verdergaande prijsdalingen, kansloze starters, een volledig stagnerende woningmarkt, aanhoudende economische krimp en een bouwsector die nog eens tienduizenden bouwvakkers moet laten gaan'.
Diverse politieke partijen willen de hypotheekrenteaftrek beperken, omdat op de langere termijn zorgt voor een gezondere woningmarkt. "In de toekomst zijn we allemaal gelukkig, maar de economie draait nu niet", aldus Brinkman.

Woningwaarde

Volgens hem is er al 100 miljard aan woningwaarde verdampt. Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek, zoals voorgesteld door bijna alle politieke partijen, zal volgens hem voor extra prijsdaling zorgen.
“Want minder aftrek betekent in 4 miljoen huishoudens al gauw dat je honderden euro’s minder per maand te besteden hebt. Dat hakt in de koopkracht, en zeker als je op een woning gaat bieden. Ook al verlaag je het fiscale voordeel geleidelijk, kopers anticiperen dan toch nu al op minder aftrek straks. Het effect is er dus meteen.”

Politici zouden in zijn ogen minder naar de theorie en meer naar de praktijk moeten kijken. "Dat de woningmarkt een zeepbel zou zijn die op knappen staat is een leuke theorie, maar de economie bestaat niet uit modellen maar uit de werkelijkheid", aldus Brinkman.
"Daarin komen huiseigenaren door verder overheidsingrijpen ‘onder water’ te staan, zodat ze jarenlang hun huis niet meer kunnen kwijtraken voor een prijs die nog in de buurt komt van hun hypotheekbedrag. Zo zitten ze eigenlijk gevangen in hun huis."


Banenverlies

Brinkman maakt zich verder ernstige zorgen over het banenverlies in de bouw. Volgens tellingen zijn er al 40.000 vaste banen verdwenen door de slechtlopende huizenmarkt en dreigt dit aantal op te lopen tot 60.000 in 2014.
Volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) gaat er daarna nog meer werkgelegenheid verloren als er politiek harder ingegrepen wordt op de woningmarkt.

Vrijdag bracht het EIB een rapport naar buiten waarin de verkiezingsprogramma's tegen het licht worden gehouden op hun effecten voor de bouw en woningmarkt.
Het EIB concludeert dat alleen de plannen van de VVD een stimulerend effect hebben op de woningvraag en de doorstroming. Juist deze partij is tegen aanpak van de hypotheekrenteaftrek.
Brinkman verwijt de partijen de hypotheekrenteaftrek vooral af te willen schaffen om 'inkomenspolitiek' te bedrijven, oftewel de verschillen tussen hoge en lage inkomens kleiner te maken.

Inkomstenbelasting

Brinkman vindt daarom dat, indien de hypotheekrenteaftrek toch wordt afgebouwd, dit gecorrigeerd moet worden via een lagere inkomstenbelasting.
Brinkman stelt dat er rust nodig is rond de huizenmarkt, omdat mensen nu hun hand op de knip houden vanwege de politieke onduidelijkheid over de toekomst van de woningmarkt.
Hij wil verder dat hypotheekregels worden verruimd voor starters en de huren moeten omhoog. Corporaties gaan dan volgens Brinkman weer investeren, bijvoorbeeld in een duurder huursegment om scheefwonen tegen te gaan.
Ook is het dan voor investeerders, zoals pensioenfondsen, weer financieel aantrekkelijk om huurwoningen te bouwen. Brinkman, zelf Eerste Kamerlid voor het CDA, wil geen stemadvies geven.

bron: nu.nl
bron: Bouwend Nederland


Reacties