Malaise woningmarkt hakt in op makelaars

 

De forse daling van de woningprijzen - en verkopen treft makelaars zwaar. In het derde kwartaal van dit jaar ging er een kwart van de omzet af.


De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stortte donderdag een bak ellende uit over huizenkopers- en verkopers: de woningmarkt zit zwaar in het slop. In het derde kwartaal van dit jaar daalden de verkopen met 17 procent, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Woningprijzen zakten ruim twee procent, van kwartaal op kwartaal.

 
Voor makelaars zelf heeft dit ook grote nadelige gevolgen gehad.

Omzet makelaars kwart lager

De totale omzet van makelaarskantoren is extreem hard gedaald. In het derde kwartaal van dit jaar viel de omzet zo’n 21 miljoen lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011: een min van 25 procent, zo gaf de NVM donderdag aan. En dat terwijl 2011 ook al een zwak jaar was voor makelaars.
“Het inkomen van makelaars is flink gedaald en ligt nu op zo’n 2.500 euro bruto per maand. Ook de courtage die makelaars vragen staat onder druk.”, laat de woordvoerder van de NVM in een toelichting weten. Exacte cijfers over de gemiddelde hoogte van courtages kan de NVM niet geven.

Lage woningverkopen tikken aan

Terwijl huiseigenaren vaak de prijsontwikkeling van woningen scherp in de gaten houden, zijn voor makelaars de verkoopaantallen minstens zo belangrijk. Het stagneren van de volumes tikt namelijk al snel zwaar aan in de omzet. En met 25 duizend verkochte woningen vormden de afgelopen drie maanden de slechtste periode in vier jaar crisis.
Het aantal transacties kan per makelaarskantoor nog flink verschillen, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker; “Gemiddelde makelaar verkoopt nu 6,5 huis per maand. Maar er zijn dan natuurlijk ook makelaars die iedere week een huis verkopen, wat betekent dat er ook mensen zijn die gewoon vier weken helemaal niks verkopen. Leuk is anders, maar de aanhoudende neergang houdt onze NVM-makelaars ook scherp.”

Makelaar als beroep

Er is natuurlijk altijd een slag te maken op het gebied van kosten. Als er minder transacties gedaan worden, is er bijvoorbeeld ook minder administratief personeel nodig. Maar de rek is daar op een gegeven moment ook uit, stelt Hukker.
Het gevolg is dat het beroep van makelaar gaat veranderen. Sommige makelaars doen het als parttime baan, wat problemen kan geven met het redelijk intensieve opleidingstraject.
Vanuit het ledenbestand van NVM komen meer klachten de laatste tijd geeft Hukker aan: “Er komen klachten binnen van leden die de opleiding te duur vinden; dat het te veel tijd kost.” Sowieso is de instroom dunner geworden. Voor de basisopleiding makelaardij van NVM is er dit jaar zo’n 25 procent minder instroom dan in 2011.

Woningmarkt vast

De NVM suggereert een aantal oplossingen om de woningmarkt weer een beetje op gang te brengen. Zo wil de makelaarsclub dat de overheid meer doet om de dynamiek op de woningmarkt te vergroten. Bijvoorbeeld door huiseigenaren met een restschuld de mogelijkheid te bieden deze fiscaal aantrekkelijk mee te financieren bij verhuizing
Daarnaast heeft de NVM forse kritiek op de manier waarop de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt in het Lente-Akkoord. Deze variant, waarbij nieuwe hypotheekleningen grotendeels lineair- of annuïtair moeten worden afgelost, ligt nog altijd op tafel in het Belastingplan 2013.
"Onze voornaamste zorg is dat de starters, de aanjagers van de woningmarkt, hierdoor eenzijdig en hard worden getroffen. Hun koopkracht op de huizenmarkt neemt door deze maatregelen substantieel af”, aldus de makelaarsvoorman Hukker.
bron: Z24  

Erfpacht Zaanstad


De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad, op haar beurt suggereert dat de NVM en de makelaars in Zaanstad het initiatief van de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad meer openlijk gaan steunen. Het spreekt voor zich dat oplossingen voor het erfpachtbeleid in Zaanstad, in relatie tot het huidige hypotheekleningen verstrekkings- beleid van banken voor huizen op erfpacht, ook de woningmarkt weer een beetje op gang kan brengen. Zo wil de Belangenvereniging dat de gemeente Zaanstad meer doet om met een “redelijk aanbod” te komen voor huiseigenaren om erfpacht af te kopen. Huizen vrij op afgekochte erfpacht en dus met grond in bloot eigendom, zullen ook de dynamiek op de woningmarkt in Zaanstad weer vergroten omdat er meer zekerheid geboden kan worden aan banken en toekomstige nieuwe huiseigenaren. De NVM en makelaars als belangrijke aanjagers en belanghebbende in de woningmarkt zouden initiatieven als deze meer actief moeten stimuleren.



Reacties