Regeerakkoord trekt de woningmarkt niet vlot

  • Gemiste kans om woningmarkt vlot te trekken
  • Handhaving maatregelen Lenteakkoord boosdoener
  • Positie starters slechter door onnodige hoge maandlasten
  • Keuzevrijheid voor starters blijft beperkt
  • Rechtsongelijkheid in fiscale behandeling oude en nieuwe leningen
  • Scheefhuren blijft aantrekkelijker dan kopen

 

Reactie De Hypotheker op regeerakkoord

De maatregelen die in het regeerakkoord worden voorgesteld om de woningmarkt vlot te trekken zijn een stap in de goede richting. Maar nu deze maatregelen bovenop de besluiten uit het Lenteakkoord komen missen ze hun doel. Dit stelt De Hypotheker in reactie op de plannen van Rutte II. De mogelijkheden voor starters om een woning te kopen zijn verder verslechterd, terwijl het fiscale onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken wordt gehandhaafd. De verplichting om bij nieuwe hypotheken minimaal volgens een annuïtair schema af te lossen, zorgt voor een tweedeling op de woningmarkt.


Consument wordt beperkt in keuzevrijheid

Als je in 2013 een huis koopt moet je het volledig bedrag aflossen. Voor bestaande overeenkomsten is dit niet het geval. De Hypotheker vraagt zich af waarom een consument er niet voor mag kiezen tot 50% af te lossen. Een norm die ingevoerd is voor alle hypotheken. De consument heeft recht op deze keuzevrijheid. Paul van der Meijs, directievoorzitter van De Hypotheker hierover: “Ik maak graag de vergelijking met een huurder. Ook mensen die in een huurwoning wonen zullen hun hele leven huur moeten betalen. Deze verplichting vervalt niet na 30 jaar. Daarom is het vreemd dat voor kopers vanaf 1 januari 2013 geëist wordt dat zij de hypotheek in 30 jaar helemaal moeten aflossen.

Starters slechter af

De Hypotheker ziet de mogelijkheden voor starters om een woning te kopen verslechteren. Deze groep krijgt te maken met een opeenstapeling van maatregelen. Naast een verplichte annuïtaire aflossing, gelden per 1 januari aangescherpte inkomensnormen en een lager maximum voor de hypotheek. Van der Meijs: “De bereikbaarheid van een woning voor starters staat met deze maatregelen sterk onder druk. In het regeerakkoord worden wel startersleningen aangekondigd, maar dit idee is nog niet concreet. Ik vind dit een gemiste kans. Het vlottrekken van de woningmarkt begint bij het creëren van kansen voor starters.”

Liever scheefhuren dan kopen

De effecten op de kopersmarkt van de in het regeerakkoord voorgestelde hervorming van de huursector door huren meer marktconform te maken, zijn volgens De Hypotheker zeer gering. Er wordt op gegokt dat huurders met een hoger inkomen eerder zullen gaan kopen. De verlaging van het tarief van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met de verplichting de hypotheek in zijn geheel binnen dertig jaar af te lossen, maakt het echter niet bepaald aantrekkelijk om naar een koopwoning over te stappen.De Hypotheker roept het kabinet op nogmaals te kijken naar de integrale benadering zoals is neergelegd in het plan WONEN 4.0 . Dit biedt een evenwichtigere en effectiever aanpak van de woningmarkt.

Onaangenaam verrast

Vereniging Eigen Huis is ook onaangenaam verrast dat in het nieuwe regeerakkoord het fiscale onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken wordt gehandhaafd. De verplichting om bij nieuwe hypotheken minimaal volgens een annuïtair schema af te lossen, zorgt voor een tweedeling op de woningmarkt.

Dit legt de rekening vooral bij koopstarters. De laatste groep krijgt te maken met een stapeling van maatregelen die het nog moeilijker maakt om een huis te kopen. Naast een verplichte annuïtaire aflossing, gelden per 1 januari aangescherpte inkomensnormen, een lager maximum voor de hypotheek en hogere bijkomende kosten. Daar staat slechts tegenover dat een onbekend budget beschikbaar komt voor startersleningen.

Voor mensen met een restschuld na verkoop is in het regeerakkoord bepaald dat gedurende 5 jaar de verschuldigde rente aftrekbaar blijft. Vereniging Eigen Huis vindt deze termijn te kort. Weinig huishoudens zullen in 5 jaar tijd een restschuld van gemiddeld 35.000 euro kunnen aflossen. Daarom pleit de vereniging dat de renteaftrek voor een langere termijn behouden blijft, eventueel onder de afspraak dat de aflossing binnen een bepaalde termijn plaatsvindt.

Het regeerakkoord gaat uit van een hervorming van de huursector door huren meer marktconform te maken, waarbij scheefwoners fors worden aangepakt. Anderzijds wordt in de koopsector het tarief van de hypotheekrenteaftrek verlaagd. Dit alles onder gelijktijdige verlaging van de belastingen waardoor huishoudens voor de nadelen worden gecompenseerd. De vereniging is van mening dat door het 30 jaar lang handhaven van het onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken het positieve effect van deze hervormingsmaatregelen grotendeels teniet wordt gedaan.

Vereniging Eigen Huis is positief over de aanstelling van een minister voor Wonen en Rijksdienst. De woningmarkt krijgt hierdoor de aandacht die op dit moment noodzakelijk is om de problemen op te lossen. Vereniging Eigen Huis blijft daarbij pleiten voor een integrale benadering waarbij WONEN 4.0 het uitgangspunt is.



bron: de Hypotheker
bron: VEH

Reacties