NHG-hypotheek vergt daling huizenprijs 5 tot 10 procent

Huiseigenaren kunnen in 2013 fors minder lenen door de aanscherping van de leenregels voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Huizenprijzen zouden 5 tot 10 procent moeten dalen om die klap op te vangen.



Afgelopen week werd duidelijk dat het kabinet Rutte 2 door wil gaan met het plan uit het Lente-Akkoord, om voor nieuwe hypotheekleningen te eisen dat deze annuïtair of lineair worden afgelost.

Deze aflossingsplicht brengt hogere nettolasten mee, omdat in de loop der jaren minder aftrekbare rente voor de inkomstenbelasting beschikbaar is. Daar staat tegenover dat
de hypotheekschuld aan het eind van de rit is verdwenen.

Aflossing hypotheek doorstromers 

 

Deze regeling heeft in 2013 echter ook gevolgen voor oude hypotheekleningen, als woningbezitters verhuizen, zo meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH) afgelopen weekend. Ten minste als de hypotheeklening onder de Nationale Hypotheekgarantie valt (NHG).
De NHG-regeling biedt banken zekerheid over het incasseren van een restschuld in geval van wanbetaling, en kent daardoor meestal iets lagere percentages voor de bruto hypotheekrente. Sinds de crisis van 2008 is de populariteit van NHG-hypotheken sterk gestegen. Zo werden in 2011 136.500 hypotheekleningen met NHG-garantie verstrekt, het hoogste aantal sinds de introductie van de regeling in 1995.
Dit jaar mag tot 320 duizend euro van de kosten van een woning bij aankoop onder de NHG-regeling gefinancierd worden. Maar de regels voor de NHG-garantie worden in 2013 verder aangescherpt.

Leencapaciteit lager 

 

Volgens de VEH moeten huiseigenaren met bjvoorbeeld een spaar- en een aflossingsvrije hypotheek deze bij verhuizing omzetten in een annuïtaire hypotheek om de NHG-garantie te behouden. Hiermee komen ook zogenoemde 'doorstromers' onder het nieuwe fiscale regime te vallen, als ze een NHG-hypotheek hebben.
Intermediair De Hypotheekshop rekende dinsdag de gevolgen voor diverse inkomensgroepen door. Daaruit blijkt dat de leencapaciteit bij één- en tweeverdieners tussen de 5 en 11 procent daalt in 2013. Anders gezegd: de lagere maximale hypotheek die starters en doorstromers zich kunnen verloorloven impliceert dat huizenprijzen tussen de 5 en 11 procent moeten dalen, om de hypotheeklasten constant te houden.

Als je bijvoorbeeld uitgaat van een bruto hypotheekrente van 4,8 procent en twee inkomens van 30 duizend euro, neemt de leencapaciteit onder de NHG-regeling volgend jaar met ongeveer 20 duizend euro af tot 262 duizend euro. Een daling van 6,8 procent. Bij tweeverdieners met inkomens van respectievelijk 45 duizend en 20 duizend euro komt de maximale hypotheek op 294 duizend euro te liggen in 2013, een daling van 8,1 procent.
Een eenverdiener met een inkomen van 45 duizend euro kan volgend jaar onder de NHG-regeling maximaal 2 ton lenen, een daling van 6,7 procent vergeleken met dit jaar, blijkt uit de berekeningen van De Hypotheekshop.

Druk huizenprijs 

 

De aflossingsverplichting voor doorstromers kan aanzienlijke invloed hebben op de huizenmarkt, als deze maatregel inderdaad door de Tweede Kamer komt.
De totale hypotheekschuld van Nederland bedroeg eind 2011 670 miljard euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het Waarborgfonds Eigen Woningen - de club achter de NHG - rapporteerde voor dat jaar een onder de NHG gegarandeerde schuld van 141 miljard euro. NHG-hypotheken nemen daarmee een substantieel deel van de markt voor hun rekening.

bron: z24 





Reacties