Amsterdam voorziet verlies grondbedrijf

De gemeente Amsterdam moet opnieuw fors verlies nemen op haar grondexploitatie.

Door de aanhoudende crisis op de woningmarkt en de teruggeschroefde investeringsruimte bij woning­corporaties zit het grondbedrijf van de hoofdstad klem. 

Problemen met grondexploitatie

Dat heeft wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam gisteren per brief aan de gemeenteraad meegedeeld. Van Poelgeest wil in een toelichting op de brief nog niet zeggen hoe groot de schade is, maar hij spreekt van een ‘majeur’ bedrag en beklemtoont dat ‘harde ingrepen nodig zijn’.


Amsterdam is niet de enige gemeente in Nederland die problemen heeft met haar grondexploitatie. Door de malaise op de woningmarkt blijven tal van gemeenten met hun bouwgrond zitten. Dat betekent geen opbrengsten, terwijl kosten zijn gemaakt en de rentetikker op de benodigde leningen doortelt.

Onderzoeksbureau Deloitte concludeerde onlangs dat de verliezen bij de grondbedrijven oplopen tot zo’n € 4 mrd. Tot 2008 was het grondbedrijf voor gemeenten nog een bron van inkomsten en werden de winsten ingezet voor andere onder­delen van de begroting.

Plannen geschrapt, projecten vertraagd

Het Amsterdamse CDA-raadslid Lex van Drooge schat dat het dit keer bij het grondbedrijf om een tekort van ongeveer € 250 mln gaat. Ook VVD-raadslid Daniël van der Ree verwacht een aanzienlijk bedrag. ‘Als Van Poelgeest praat over majeur, dan gaat het niet om € 10 mln. De begroting van Amsterdam bedraagt € 6 mrd.’ In 2010 heeft het Amsterdamse grondbedrijf al een gat van € 850 mln moeten dichten. Het aantal te bouwen woningen is toen teruggebracht van 66.000 naar 36.000 voor de komende tien jaar.

Daarnaast ging ook nog eens 1,3 miljoen m2 aan bouwplannen voor kantoren van tafel. Van Poelgeest verwacht dat ook nu over de hele linie plannen geschrapt zullen worden en projecten vertraagd. Ook moet er volgens hem opnieuw worden gesneden in het personeelsbestand van het grondbedrijf.

Effecten van de verhuurdersheffing

 De problemen zijn volgens Van Poelgeest ontstaan doordat de economische crisis langer duurt en dieper gaat dan gedacht. ‘Daardoor komen er prijscorrecties en daalt de prijs van de koop­woningen. Dat drukt onze grondopbrengsten.’ 

Daarnaast vreest de GroenLinks-wethouder de effecten van de door het kabinet aangekondigde verhuurdersheffing op de corporaties. ‘In Amsterdam, waar de corporaties goed zijn voor 40% à 50% van de nieuwbouw, zien zij hun investeringsmogelijkheden halveren’, aldus de wethouder in de brief. Dat zou, uitgaande van de huidige plannen van 36.000 nieuwe woningen tot 2020, een verdere verlaging van de nieuwbouw van woningen in Amsterdam met 9000 kunnen betekenen. Maar dat wil Van Poelgeest niet bevestigen.

Nog steeds veel planoptimisme

Op dit moment zijn de projectleiders in Amsterdam hun grondexploitaties nog aan het actualiseren. In het voorjaar zal duidelijk worden hoe groot het tekort precies zal zijn. Vooruitlopend daarop heeft Van Poelgeest alvast een crisisteam van experts ingesteld om mee te denken over hoe de verliezen opgevangen kunnen worden. Onder de experts zijn voormalig SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang en Taco van Hoek, directeur Economisch Instituut voor de Bouw.

CDA-raadslid Lex van Drooge is niet verbaasd dat er weer gekort moet worden op de grondexploitatie. ‘Twee jaar geleden is er wel bespaard, maar er zit nog steeds veel planoptimisme in de exploitatie. Dat moet eruit.’ Volgens Van Drooge had de gemeente ook eerder de rem op nieuwe projecten moeten zetten.

bron: fd.nl

Reacties