B en W: 'grondprijzen met 10 procent omlaag'

Zonder forse verlaging van grondprijzen kan de woningmarkt niet vlotgetrokken worden. Gemeenten zullen hun grondprijzen moeten laten zakken. Anders verkopen ze helemaal geen grond meer, schreef eerder hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. Verschillende gemeentes beginnen dit nu in te zien en accepteren dat de consequenties van de erbarmelijke woningmarkt situatie niet alleen door de burgers gedragen kan worden. Ze gaan over tot actie en verlagen hun grondprijzen.


B en W: 'grondprijzen Rooi met 10 procent omlaag' 


SINT-OEDENRODE - Bouwkavels in de vrije sector in Sint-Oedenrode worden in 2013 tien procent goedkoper. Dat is althans het voorstel dat het college van B en W volgende maand aan de gemeenteraad voorlegt.

Met die maatregel hoopt het college de gemeentelijke woningmarkt uit het slop te trekken. Door de prijscorrectie wordt een kavel van 500 vierkante meter ruim 20.000 euro goedkoper.

Volgens het college is de verlaging een logische stap, omdat de huizenprijzen al een tijdje kelderen. "We hebben daar als gemeente een taak. Maar we hopen ook dat banken en projectontwikkelaars hun steentje bijdragen om de markt weer op gang te helpen", aldus burgemeester Peter Maas.

De prijsverlaging betekent wel dat de gemeente zich een financiële tegenvaller op de hals haalt. Voor bestaande projecten krijgt de gemeente nu immers minder geld binnen dan verwacht. Vooral in het plan Elzenpad in Boskant moet de gemeente fors inleveren: ongeveer een half miljoen euro. Overigens blijft de gemeente per saldo nog wel verdienen aan de meeste nieuwbouwprojecten.


Schouwen-Duiveland verlaagt ook de grondprijzen woningbouw.


ZIERIKZEE - Om het bouwen van huizen te stimuleren, verlaagt de gemeente Schouwen-Duiveland de grondprijzen. De grond wordt komend jaar tien procent goedkoper. De gemeente vraagt momenteel prijzen van 150 euro per vierkante meter in Nieuwerkerk tot 250 euro in Zierikzee.

Door de prijsverlaging loopt de gemeente 325.000 euro aan inkomsten mis. In drie van de vier nog uit te geven gebiedjes is in de exploitatie-opzet rekening gehouden met een lagere grondprijs. Bij de Platteweg in Zierikzee (twee kavels) is dat niet gebeurd. Hier maakt de gemeente 30.000 euro werkelijk verlies. De prijsverlaging geldt ook voor groenstroken die de gemeente aanbiedt. De grondprijs op bedrijventerreinen blijft ongewijzigd.


 

Grondprijzen voor woningen in Ede ook omlaag.


EDE - Ontwikkelaars en particulieren die bouwgrond willen kopen van de gemeente Ede, betalen vanaf deze week 2,5 procent minder dan de oorspronkelijke prijs. Ede wil daarmee negatieve ontwikkelingen in de markt opvangen. De gemeente wil graag nu al eventuele kopers aanmoedigen, zegt wethouder Evert van Milligen.


Daarom gaat de wijziging niet per 1 januari 2013 in, maar per direct. Een lagere grondprijs betekent minder inkomsten uit de vele bouwgrond die Ede bezit. In totaal bezit Ede voor ongeveer 170 miljoen euro aan bouwgrond, vooral op de voormalige kazerneterreinen. Vanwege de economische crisis is al 25 miljoen euro aan verlies op deze grond afgeboekt.


bron: ED.nl , PZC , De Gelderlander

Reacties

  1. De gemeente Zaanstad doet nog niets met de grondprijzen. Sterker nog ze laten zogenaamde BKZ kopers de grond kopen voor een dikke 20.000 euro en daarna moet er evengoed een slechts gedeeltelijk aftrekbare erfpacht betaald worden welke met 42.000 euro afgekocht kan worden.Dus 2 x voor een postzegel grond van 105 m2 betalen.Ook de huizenprijzen van BKZ moeten door de koper geheel betaald worden, waarna de gemeente zich 1/3 toeeigent wat ook later nog eens dubbel betaald moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zoek mede BKZ eigenaren welke ook willen procederen tegen de Gemeente Zaanstad en de BKZ bv.Dit wegens dwaling o.a. Bij de koop is er nooit gezegd of aangegeven dat de grond en de woning geheel door de eigenaren betaald is en dat de Gemeente de BKZ bv daar toch een wederrechtelijk deeleigendom aan toekent.De gemeente heeft financieel NIETS bijgedragen aan deze woningen en alleen hoge kosten gemaakt om dubieuze regels en notariele koopcontracten te realiseren. Ook de rol van de notaris moet onder de loep genomen worden , omdat er wel degelijk z.g. belemmerende bezwaren bestonden bij deze verkooptransacties.Ook de notaris heeft geen enkele koper op de constructie en de gevolgen gewezen terwijl dit een wettelijk geregelde taak van de notaris is.Hij of zij moet onafhankelijk de transacties bekijken of er voor de ene of de andere partij geen nadelige consequenties zitten aan de contracten.Gaarne op deze reaktiepagina eventuele aanmeldingen, waarna ik contact met u zal opnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met begrip voor de geschetste situatie, willen wij onze leden en lezers nadrukkelijk adviseren via andere wegen dan “anonieme” meldingen, gehoor te geven aan oproepen tot aanmeldingen of het verstrekken van persoonlijke informatie, alsmede het openbaar publiceren van die persoonlijke informatie op deze site middels reacties op dit bericht, anders dan slechts u naam.

      Wij nodigen de auteur van dit bericht graag uit, om even uit de anonimiteit te komen en contact op te nemen met het bestuur.

      Verwijderen
  3. Ik heb dit via uw e-mailadres gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In deze zaak is het ook zo dat de hypotheekverstrekkers aangesproken gaan worden op hun informatieplicht, omdat zij in wezen een volledige hypotheek verstrekken op slechts een deeleigendom van de woning. Hierover is de AFM ingelicht om dit op zijn rechtsgeldigheid te onderzoeken.Voor banken zou ook moeten gelden dat de z.g.hypothecaire financiering op BKZ woningen tegen het licht gehouden zou moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten