Loosduinen in opstand tegen erfpacht verhoging

DEN HAAG – in het Haagse stadsdeel Loosduinen is onrust ontstaan omdat er een gigantische verhoging van de erfpacht aankomt. Raadslid Richard de Mos is een actie begonnen en zo’n 200 mensen hebben hem gemaild met klachten. In totaal gaan 1650 huiseigenaren in plaats van een paar tientjes per jaar tussen de 1000 en 2000 euro betalen.




De erfpacht is de huur die je aan de gemeente betaalt voor de grond waarop je huis staat. De gemeente is de eigenaar van de grond. Exorbitante verhoging Veel mensen klagen over een verhoging van soms wel 50 keer het bedrag dat zij nu betalen. ‘De nieuwe erfpachtregeling gaat vanaf 1 januari 2016 rond de 1200 euro per jaar kosten.

De gemeente durft dus een verhoging in te stellen van ruim 1150 euro op jaarbasis! Dit is volstrekt belachelijk te noemen kijkende naar de huidige woningmarkt en de economische crisis die iedereen treft', aldus een van de mensen die heeft gereageerd. Een ander schrijft: ‘Waarom moeten wij bloeden om de gemeente geld te geven. Dat er zou worden verhoogd, oké. Maar in deze mate? En als klap op de vuurpijl, als je al of niet meedoet, moet je 600 euro ophoesten bij een notaris.’

Halveer de afkoopsom
Groep de Mos wil dat de gemeente Den Haag de verhoging van de erfpacht beperkt. Het geldbedrag waarmee mensen de huur voor gemeentegrond onder hun koopwoning eeuwigdurend kunnen afkopen, zou moeten worden gehalveerd. ‘Nu kunnen mensen dit niet betalen. Maar als je het bedrag halveert, krijgt de gemeente sneller geld in het laatje en mensen zullen de erfpacht sneller afkopen,’ aldus de Mos.

Gebeurt dit allemaal niet, dan schakelt hij de Nederlandse Mededingingsautoriteit in. ‘Ik vind dat de gemeente Den Haag misbruik maakt van haar monopolie positie op grond,' aldus het raadslid.

Oude tarieven 75 jaar geleden vastgesteld
De gemeente zegt zich voor te kunnen stellen dat mensen niet enthousiast worden als ze fors meer erfpacht moeten betalen. 'Maar een ieder die een huis koopt, kan zien wanneer een erfpachtregeling afloopt en dient rekening te houden met wijziging van tarieven. De huidige tarieven zijn 75 jaar geleden vastgesteld en toen zijn contracten afgesloten met een vaste canon, voor een looptijd van 75 jaar. Tussentijdse verhogingen waren niet toegestaan. Nu wordt eenmalig het tarief verhoogd aan de hand van de huidige grondwaarde', aldus een gemeentewoordvoerder.

bron: omroepwest.nl


Reacties