Rekenkamer onderzoekt Erfpachtstelstel Zaanstad


Onderzoek naar de afkoop van erfpachtgrond zal zich richten op aspecten van zorgvuldigheid van besluitvorming of aspecten van informatievoorziening (aan raad en inwoners). 




Doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van bestuur zijn de centrale onderzoeksthema’s van de rekenkamer.  



De groslijst is een lijst met mogelijke onderzoeksonderwerpen voor het onderzoeksprogramma 2013.

Deze groslijst is mede gebaseerd op de onderwerpen uit de groslijst van 2012. De rekenkamer heeft voor de samenstelling van de groslijst het afgelopen jaar verschillende relevante documenten bestudeerd. Denk hierbij onder andere aan de jaarstukken, programmabegroting en raadsverslagen.

Daarnaast heeft de rekenkamer ook gesproken met 10 politieke partijen uit de Zaanse gemeenteraad of er onderwerpen zijn die bij voorkeur door de rekenkamer onderzocht kunnen worden. De rekenkamer zal haar onderzoeksprogramma 2013 pas definitief vaststellen nadat zij op 14 december van de auditcommissie heeft vernomen welke onderwerpen van de groslijst de voorkeur genieten en welke onderwerpen niet in de groslijst zijn opgenomen maar volgens de auditcommissie wel in aanmerking komen voor onderzoek door de rekenkamer.

(Af)koop (erfpacht)grond op de groslijst.

Sinds 1995 bestaat voor eigenaren van huizen die op erfpachtgrond staan, de mogelijkheid om de erfpacht om te zetten in (bloot) eigendom. Tot 2007 was de vergoeding gebaseerd op de grondprijzen die golden bij aanvang van het erfpachtcontract. In 2007 heeft de gemeente besloten om vanaf 15 oktober van dat jaar om ‘marktconforme prijzen’ hiervoor te gaan hanteren.

Door deze stelselwijziging (van historische uitgifteprijs naar marktconforme grondprijzen) werd het omzetten van erfpacht in eigendom vele malen duurder. Ondanks dat de stelselwijziging al enige jaren geleden is doorgevoerd heeft deze in 2012 bij sommige groepen van burgers alsnog geleid tot onrust. Één van de redenen hiervoor is dat eind 2011 de gemeente Zaanstad gestart is met erfpachters actief te benaderen over de mogelijkheid tot omzetten van erfpacht naar vol eigendom. Het overgrote deel van deze erfpachters waren niet op de hoogte van het forse verschil in afkoopsom voor en na de stelselwijziging, en zijn van mening dat de gemeente ze niet naar behoren heeft geïnformeerd over de consequenties van de stelselwijziging. Een mogelijk onderzoek naar de afkoop van erfpachtgrond kan zich richten op aspecten van zorgvuldigheid van besluitvorming of aspecten van informatievoorziening (aan raad en inwoners).

bron: Rekenkamer Z

Reacties