Dorpje kan Zaanstad miljoenen kosten

Bewoners van Nauerna zijn onverbiddelijk. "We hebben ze altijd gewaarschuwd en vinden niet dat zij verantwoordelijk zijn voor financiële problemen" aldus een bewoner. Afspraak is afspraak, vinden de bewoners.

Daar was de gemeente Zaanstad het niet mee eens. "We moeten de afspraken uit het verleden tegen het licht durven houden. De tijd is nu anders en we hebben die plek nodig om het probleem op te lossen," zei de wethouder een jaar geleden. 

Opmerkelijk


De tijd is inderdaad nu heel anders. Een tijd dat "wij burgers" de plek nodig hebben om "onze" problemen op te lossen en dat grondprijzen en erfpachtstelselwijziging die al enige jaren geleden zijn doorgevoerd en in 2012 bij grote groepen van burgers alsnog geleid heeft tot onrust, nu snel proportioneel herzien en aangepast worden. Hield u het in 2004 voor mogelijk dat de waarde van uw huis in 2013 nagenoeg gelijk zou blijven?

Contract

Sinds 1995 bestaat voor eigenaren van huizen die op erfpachtgrond staan, de mogelijkheid om de erfpacht om te zetten in (bloot) eigendom. Tot 2007 was de vergoeding gebaseerd op de grondprijzen die golden bij aanvang van het erfpachtcontract. In 2007 heeft de gemeente besloten om vanaf 15 oktober van dat jaar om ‘marktconforme prijzen’ hiervoor te gaan hanteren.

Tegen het licht houden

Eind 2011 is de gemeente Zaanstad gestart is met erfpachters actief te benaderen over de mogelijkheid tot omzetten van erfpacht naar vol eigendom. Het overgrote deel van deze erfpachters waren niet op de hoogte van het forse verschil in afkoopsom voor en na de stelselwijziging, en zijn van mening dat de gemeente ze niet naar behoren heeft geïnformeerd over de consequenties van de stelselwijziging. Daarnaast is het nu 2013 en de 'marktconforme' prijzen voor het omzetten in (bloot) eigendom zijn nog steeds niet proportioneel aangepast.

Afspraak is afspraak

Lijkt erop dat afspraken met burgers uit het verleden zomaar teniet gedaan kunnen worden en dat die afspraken, spelregels, vanuit een machtspositie, gedurende het spel of een contract, ter faveur van het oplossen van financiële problemen van een gemeente, eenzijdig en zonder beding met de burgers eenvoudig gewijzigd kan worden. Hoe is Zaanstad, anno 2013, eigenlijk in die financiële problemen terechtgekomen? of anders, al sinds 2007 er nooit uitgekomen?  En dan die financiële problemen over de hoofden van een selecte beperkte groep burgers oplossen en niet over alle burgers?

Het Recht

Gelukkig denkt niet iedereen hetzelfde over de aanpak van Zaanstad om financiële problemen op te lossen. Lees hieronder een successtory van de bewoners in Nauerna:

(Klik op artikel voor vergroting)

Reacties