Gemeenten lappen OZB richtlijn van Rijk aan hun laars.

Burgers moeten dit jaar meer onroerendezaakbelasting (ozb) gaan betalen dan eigenlijk is toegestaan. De heffing stijgt met gemiddeld 3,9 procent, terwijl het Rijk de grens op 2,76 procent had gesteld.

Ook vorig jaar steeg de ozb gemiddeld te veel. Daarom bracht het Rijk de bovengrens toen terug van 3 procent naar 2,76 procent. Die grens geldt voor alle gemeenten, ook die waar burgers juist minder hoefden te betalen. De gemeente Zaanstad komt ook met een ozb verhoging van 3,7% dit jaar.



Vooral ergernis en onbegrip

De jaarlijkse OZB-stijging is veel mensen een doorn in het oog omdat die geen enkele rekening lijkt te houden met de al jaren dalende woningwaarden en de gevolgen van de crisis voor huishoudens. Ondanks een lagere WOZ-waarde moeten veel huiseigenaren meer onroerende zaakbelasting betalen. Voor gemeenten blijkt de WOZ-waarde van woningen vooral de verdeelsleutel te zijn om de gewenste inkomsten te genereren.

Stuurloos

Als blijkt dat de ozb dan inderdaad te veel stijgt, zal de minister over deze kwestie overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo bevestigde zijn woordvoerder. Misschien moet de ozb-limiet verder omlaag. Maar welke middelen de minister heeft om ervoor te zorgen dat gemeenten zich wel aan die grens houden, kon zijn woordvoerder niet zeggen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nog niet ingaan op de cijfers en wacht de officiële gegevens van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) af. Die cijfers komen in maart.

De ozb stijgt het meest in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel. Burgers moeten daar 502 euro betalen. Dat is 86,7 procent meer dan de 269 euro van vorig jaar. In de gemeenten Nuenen, Gerwen en Nederwetten (Noord-Brabant) en Geldermalsen (Gelderland) stijgt de ozb met ruim 38 procent. In de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) daalt de heffing juist met 43 euro, oftewel bijna 18 procent.

Buitensporig

De Vereniging Eigen Huis wil dat de ozb anders wordt geregeld. Nu worden gemeenten waar de ozb buitensporig stijgt niet individueel aangepakt. Dat stimuleert niet om terughoudend te zijn, aldus de organisatie. Die wil ook dat de inflatie voortaan bepalend wordt. In dat geval zou de ozb niet harder mogen stijgen dan de landelijke inflatie.

Bijna negen van de tien gemeenten verhogen hun OZB-tarieven fors meer dan nodig is om de dalende woningwaarde te compenseren.

bron: nu.nl  VEH

Reacties

  1. tarieven OZB Zaanstad fors hoger dan de landelijke regeringsnorm is wederom blijk van onredelijk beleid! Zaanse bestuurders: stop hiermee , en zet eindelijk eens de tering naar de nering!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten