Gemeenten moeten grondprijzen flink verlagen

DEN HAAG - Gemeenten zouden hun grondprijzen voor bouwkavels flink moeten verlagen om zo een impuls te geven aan de woningmarkt. "Dat kan wel tien procent goedkoper."

Dit stelt Elco Brinkman, voorman van Bouwend Nederland, dinsdag tegenover NU.nl.
Hij wijst er op dat de verlaging van de overdrachtsbelasting vorig jaar van 6 naar 2 procent een permanente impuls aan de woningmarkt heeft gegeven.


"Als gemeenten hun grondprijzen verlagen kan dit eenzelfde effect opleveren", aldus Brinkman. "Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen."
Volgens de voorman van Bouwend Nederland kan een woning van 200.000 euro daardoor 192.000 euro gaan kosten.

Stijging

Brinkman stelt dat de grondprijzen in Nederland in de tien jaar voor de crisis (tussen 1997 en 2007) tot wel 250 procent zijn gestegen, waarbij hij wijst op cijfers van De Nederlandsche Bank.
"De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met 50 procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs van een huizenkoper. Dat is niet proportioneel."

Onder  druk

Brinkman stelt dat gemeenten inmiddels ook wel moeten overgaan tot het verlagen van de prijzen, omdat de gemeentefinanciën onder druk staan. Veel gemeenten hebben bouwgrond duurder aangekocht dan de prijs waarvoor ze het wegens de huidige markt kunnen kopen, zo bleek onlangs ook uit onderzoek van Nieuwsuur.
Van de veertig gemeenten die werden onderzocht, waaronder de dertig grootste, hebben 33 een verlies van minstens een miljoen euro gemaakt. Bij elf gemeenten lag het verlies in 2011 hoger dan twintig miljoen euro.

Wachten

Volgens Brinkman wachten de gemeenten echter te lang met het nemen van hun verlies. "Er wordt al vier jaar gepraat over het verlagen van de grondprijzen als een deel van de oplossing voor de problemen op de woningmarkt , maar gemeenten handelen niet snel genoeg."
Wegens de tijdelijke commissie in de Tweede Kamer die de huizenprijzen nu onderzoekt, vraagt hij de gemeenten opnieuw de prijzen te verlagen.

Voorzieningen

"Allerlei gemeenschapsvoorzieningen worden nu via de grondprijzen gerealiseerd. Allemaal voor hele mooie doeleinden, maar het is de vraag in hoeverre de koper van een kavel daar voor moet betalen", zo stelt Brinkman bovendien.
De grondprijzen in Nederland verschillen flink per regio. Uit cijfers van makelaar NVM blijkt dat waar in 2002 de grondprijs per hectare nog op 34.000 euro lag, dit in 2012 is gestegen naar 46.000 euro. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de gemiddelde prijs per vierkante meter voor de bouwgrond voor woningen momenteel op 394 euro ligt.
Grond in Amsterdam is bovendien 200 keer zo duur als bijvoorbeeld in Groningen, zo blijkt uit een recente studie van het CPB (pdf).

bron: nu.nl

Reacties