Groenvoorziening Zaanstad in Erfpacht ? Hornbach helpt burgers uit de brand !


Opgeschrikt en verbaasd, waren de bewoners zo'n twee jaar geleden in de Monnickendamstraat in Zaandam, met een bliksemactie van de gemeente Zaanstad om de gemeentelijke groenvoorziening in hun straat van de één op andere dag uit de grond te trekken om daar een kaal leeg stuk grond voor achter te laten.

Iets heel anders


Volgens de gemeente moest de prachtige bestaande groenvoorziening destijds plaats maken voor iets heel anders. Er was immers budget over om “wat” te doen zo bleek. De gemeente kwam direct in actie en zonder slag of stoot werden mooie groene florerende struiken roekeloos uit de grond getrokken en afgevoerd. Erg zonde, aldus de bewoners, want het was mooie groene beplanting en wij kregen daar opeens een kaal leeg stuk grond voor terug in de straat. In het volste vertrouwen dat gemeente zo’n actie zorgvuldig had voorbereid om er dan ook “wat” leukers en mooiers voor terug te krijgen, wachtte de bewoners geduldig de realisatie met belangstelling af.

Als je iets stuk maakt

Twee jaar later blijkt niets minder waar. Uitgedroogde dode takken, dode sla plantjes en tierig groeiend onkruid blijkt het eindresultaat van "iets" wat al te lange tijd de wijk ontsierd. Nog steeds kijken de bewoners naar de kale vieze gemeente grond en vragen zich ook nog steeds af waarom de gemeente eigenlijk die mooie oorspronkelijke beplanting heeft verwijderd en er zo’n rommelige straat van heeft gemaakt. De bewoners zijn helemaal klaar met deze actie van de gemeente en dus tijd om het heft in eigen hand te nemen om de straat weer “fatsoenlijk” en “netjes” te krijgen. Meerdere pogingen van aankloppen bij de dienst groenvoorziening en de wijkmanager stuitte slechts op staaltjes van bureaucratie zonder weerga die het gezond verstand van de bewoners te boven gaat. "Als je iets stuk maakt, dan moet je het ook weer repareren" vinden ze.

Over oplossen...

De gemeente lijkt niet meer thuis en blijkt, twee jaar, later toch eigenlijk geen geld te hebben om er nog “wat” van te maken voor de bewoners. De bewoners kunnen het zelf oplossen, aldus de mededeling van de wijkmanager aan de bewoners. Vreemde gang van zaken, menen de bewoners. Een florerende groenvoorziening vernietigen en afvoeren en dan vervolgens de bewoners opzadelen met het probleem van herbeplanting?

In een mededeling worden bewoners erop gewezen, dat als ze dan zo nodig groenvoorziening terug willen, ze zelf tot aanschaf van beplanting kunnen overgaan naar gelang inzicht en behoefte. Wel dwingt de gemeente “groenadoptie” af door de bewoners, wat op voorwaarden en overeenkomst met de gemeente uitgevoerd en onderhouden moet gaan worden door de bewoners. Op de vraag van de bewoners aan de gemeente wat zij zich precies mogen voorstellen bij "groenadoptie" bij zelf betaalde beplanting, wachten de bewoners nog steeds op antwoord van de gemeente.

Wie adopteert wie?

De wereld op zijn kop menen de bewoners. Is het niet precies andersom? Wij bewoners verlenen met het schoonmaken en een investering in beplanting feitelijk een gunst en dienst aan de gemeente. Zou deze laatste dan niet ten minste het onderhoudt in adoptie moeten nemen nu blijkt dat ze in gebreke blijven om er überhaupt nog “wat” van te maken? Daar betalen wij bewoners toch ook belasting voor aan de gemeente? of kunnen wij bewoners dan rekenen op een verminderde WOZ-aanslag ter compensatie en uitvoering van door gemeente nagelaten investeringen en werkzaamheden? Het lijkt wel een vorm van erfpacht, menen zij, waarbij normen en spelregels worden veranderd wanneer het de gemeente uitkomt en burgers nu plotseling economisch eigenaar van gemeentegroen moeten worden op gronden van de gemeente. Gaat dit in alle andere wijken met de gemeentelijke groenvoorziening in Zaanstad ook zo? vragen de bewoners zich af.

“kort en krachtig”

Te gek voor woorden vinden ze het en na twee jaar tijd om er “kort en krachtig” nu zelf maar werk van te maken. Zaterdag 21 September 2013 was het zover. Alle bewoners in de straat, jong en oud, hebben zich vrijwillig ingezet om eerst de dikke vieze hardnekkige plakken onkruid te verwijderen om ruimte te maken voor beplanting.

Onder het motto: “Er is altijd iets te doen” was firma Hornbach in Zaandam direct bereid om de bewoners in de Monnickendamstaat wel te helpen.

De firma Hornbach is de bewoners éénmalig tegemoet gekomen met een royaal aanbod en rijke variatie aan mooie vrolijke beplanting. Het ziet er na twee jaar dan ook "eindelijk" weer eens leuk en netjes uit in de Monnickendamstaat.

Namens alle bewoners; Hartelijk dank firma Hornbach in Zaandam !



Reacties