VVD wil af van huurgrond onder koopwoningen

UTRECHT - De VVD wil de gemeentelijke huurgrond onder de koopwoningen van Leidsche Rijn in eigendom geven aan de woningeigenaren. Woningkopers hebben de grond onder hun woning officieel in erfpacht van de gemeente. Ze zijn dus geen eigenaar, maar hebben wel een grondprijs betaald die vergelijkbaar is met een koopprijs. De VVD vindt dat een onduidelijk systeem en wil er van af. Woordvoerder Willem Buunk: “Mensen in Leidsche Rijn wordt een rad voor ogen gedraaid. Wij willen voorkomen dat de gemeente in de toekomst aanvullende grondkosten in rekening brengt als mensen hun woning een stukje uitbreiden of een deel van de woning in gebruik nemen voor een bedrijf aan huis”.


De VVD vindt het systeem van erfpacht een ouderwetse vorm van grondbeleid. Vroeger moesten eigenaren van woningen op erfpachtgrond jaarlijks een huurvergoeding betalen aan de gemeente (de canon). Behalve in Rijnsweerd bestaat dit bijna niet meer in Utrecht. Het stadsbestuur geeft in de programmabegroting voor 2014 aan dat overwogen wordt om het systeem opnieuw in te voeren. De VVD is hier fel op tegen. Het zadelt woningeigenaren met een probleem op van onduidelijke jaarlijkse huurkosten voor de grond, omdat deze eens in de zoveel jaren door de gemeente wordt vastgesteld. Dat schept onduidelijkheid over de waarde van een huis en maakt huizen lastig verkoopbaar.

De gemeente Utrecht verkoopt bouwkavels in de vorm van erfpacht met een eeuwigdurend afgekochte
huurprijs, de zogenaamde erfpacht canon. Woningeigenaren hoeven geen jaarlijkse huur voor de grond onder hun woning te betalen, maar lopen wel het risico in de toekomst nog met aanvullende grondkosten geconfronteerd te worden. De VVD wil van het onduidelijke systeem af. De meeste woningkopers zullen denken dat met erfpachtovereenkomst voor de grond onder hun woning de kous af is. Het bedrag van de “eeuwigdurende afkoop” van de grondhuur is immers vergelijkbaar met de marktconforme prijs voor het kopen van een bouwkavel. Maar er zit een addertje onder het gras van de achtertuinen van de Utrechtse Vinexwijk. Als woningeigenaren hun huis boven een bepaalde grens willen uitbreiden of als de functie van een deel van de woning verandert, dan kan de gemeente een naheffing van grondkosten in rekening brengen. 

De VVD vindt dat mensen in Leidsche Rijn een rad voor ogen wordt gedraaid. Door de erfpachtrechten van woningeigenaren om te zetten in volle eigendom worden toekomstige problemen voorkomen. De ingreep kost niets en het ontslaat de gemeente van een administratieve last van het beheer van erfpachtcontracten. De VVD wil er nu van af.

bron: dichtbij

Reacties