Amsterdam heeft eigen erfpacht afluisterschandaal

Amsterdam - De Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam (Seba) doet aangifte van afluisteren tegen de Amsterdamse PvdA en GroenLinks. De twee partijen zeggen op hun beurt dat de actiegroep onder valse voorwendselen handtekeningen heeft verzameld voor een referendum. 

Referendum
Seba verzet zich tegen een nieuw erfpachtsysteem dat de gemeenteraad in Amsterdam in juli van dit jaar heeft aangekondigd. Volgens de organisatie pakken de plannen vooral voor huiseigenaren slecht uit.
Seba wil de erfpachtplannen tegengaan met een referendum. De stichting heeft inmiddels 36.000 handtekeningen verzameld. Als blijkt dat 27.000 van deze steunbetuigingen geldig zijn, komt er in mei een referendum.



Vuil spel
Voor het verzamelen van de handtekeningen huurde Seba vrijwilligers en studenten in. Zij zouden volgens de PvdA en GroenLinks in Amsterdam mensen op straat met onjuiste argumenten hebben overgehaald om een handtekening te zetten. Als bewijs kwamen Pvda en GroenLinks met opnames van deze gesprekken.
Koen de Lange, voorzitter van Seba, spreekt van "vuil spel". Hij zegt dat partijen die zogenaamd vóór een referendum zijn, het referendum juist blokkeren.

Afluisteren
Huub Bellemakers, woordvoerder van GroenLinks, wil het geen afluisteren noemen. De gesprekken werden door GroenLinks gevoerd, maar opgenomen zonder weet van Seba. In tegenstelling tot de PvdA publiceerde GroenLinks de opnames niet. "Dat vonden we te dicht bij privacyschending komen", aldus Bellemakers.

Gekocht 
De PvdA is voorstander van een referendum, maar niet op deze manier. "Nu heeft het er echter alle schijn van dat Seba met een grote zak geld een referendum heeft 'gekocht', waarbij Amsterdammers zijn voorgelogen", schrijft de partij op zijn website. "Zo krijg je Amerikaanse toestanden waarbij Super Pacs politieke invloed kopen."

De pot verwijt de ketel
Een heuse afluisterzaak op het Amsterdamse gemeentehuis en wat er misschien bedoeld wordt met Super Pacs of 'vastgoed lobby's' leest u no-nonsense hier, waarbij de gemeente (als Super Pac) zelf ook geld beschikbaar stelt voor een referendum.

bron: Nieuwsuur  quote



Reacties