Rekenkamer: Zaanstad 'bewust' erfpachters niet geïnformeerd over erfpacht wijzigingen in 2007.

Zaanstad hield wijzigingen erfpacht 2007 opzettelijk geheim.

De Rekenkamer Zaanstad heeft na een verkennend onderzoek geconcludeerd, dat gemeente Zaanstad in 2007 bewust de Zaanse erfpachters niet heeft geïnformeerd over de wijzigingen van de regels voor omzetting van erfpacht naar vol eigendom.


Ook daarna liet de communicatie te wensen over, getuige het advies van de rekenkamer om de informatievoorziening naar erfpachters te verbeteren. De Rekenkamer start vooralsnog geen onderzoek, omdat de uitvoeringsregels erfpacht momenteel in samenspraak met de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) opnieuw geëvalueerd worden.


De Rekenkamer Zaanstad (rekenkamer) onderzoekt vanuit een onafhankelijke positie de doeltreffendheid,
doelmatigheid en rechtmatigheid van het bestuur, het beleid en de beleidsuitvoering. Door onderzoek wil de rekenkamer de controlerende rol van de gemeenteraad versterken en een bijdrage leveren aan het verbeteren van het functioneren van bestuur, beleid en organisatie.
Naast onderzoeken voert de rekenkamer verkenningen uit, geeft zij adviezen aan de raad en verzorgt zij thematische publicaties en bijeenkomsten. De rekenkamer heeft voor het onderzoeksprogramma 2013 ook een verkenning voor (Af)koop (erfpacht)grond in Zaanstad gekozen.

Sinds 1995 bestaat voor eigenaren van huizen die op erfpachtgrond staan, de mogelijkheid om de erfpacht om te zetten in (bloot) eigendom. Tot 2007 was de vergoeding gebaseerd op de grondprijzen die golden bij aanvang van het erfpachtcontract. In 2007 heeft de gemeente besloten om vanaf 15 oktober van dat jaar om ‘marktconforme prijzen’ hiervoor te gaan hanteren. Door deze stelselwijziging (van historische uitgifteprijs naar marktconforme grondprijzen) werd het omzetten van erfpacht in eigendom vele malen duurder tot zelfs meer dan 300%.

Ondanks dat de stelselwijziging al enige jaren geleden is doorgevoerd heeft deze in 2012 bij sommige groepen van burgers alsnog geleid tot onrust. Één van de redenen hiervoor is dat eind 2011 de gemeente Zaanstad gestart is met erfpachters actief te benaderen over de mogelijkheid tot omzetten van erfpacht naar vol eigendom. Het overgrote deel van deze erfpachters waren niet op de hoogte van het forse verschil in afkoopsom voor en na de stelselwijziging, en zijn van mening dat de gemeente ze niet naar behoren heeft geïnformeerd over de consequenties van de stelselwijziging.







Reacties

  1. Tsja, wat kun je hiermee als erfpachter? We weten nu hoe het gelopen is en dat we bewust niet zijn geïnformeerd. Financieel schiet je er natuurlijk niets mee op. Nu maar wachten op de kosten/baten analyse die gaat volgen en of hier nog een kortingsregeling uit gaat komen. Je moet altijd hoop houden, maar laat het dan geen ijdele hoop zijn. Top in ieder geval dat BEZ hier helderheid heeft weten te verschaffen middels het onderzoek van de Rekenkamer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt me verstandig dat de oorspronkelijke erfpachtcontracten goed bestudeerd worden. Als die dusdanig waren dat bij koop voor het erfpachtrecht evenveel betaald werd als voor vol eigendom dan is natuurlijk erg onredelijk als erfpachters daarna de hoofdprijs voor het bloot eigendom moeten betalen. (erfpachters hebben het erfpachtrecht en als ze het bloot eigendom erbij kopen hebben ze vol eigendom).
    Erfpacht dient wettelijk te voldoen aan Redelijkheid en Billijkheid (juridische begrippen).
    J.C.Stam

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten