Zaanstad is de duurste van de 35 grootste gemeenten

ZAANSTAD is de duurste van de 35 grootste gemeenten als het op gemeentebelasting aankomt. Dit blijkt uit een onderzoek verricht door Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

Hoe zijn de belastingen opgebouwd? 
Bijna iedereen in Nederland, betaalt gemeentebelasting. Hoeveel en wat je betaalt is afhankelijk van waar je woont, met hoeveel mensen je daar woont en of je een huur- of koophuis hebt. Gemeentebelasting is verdeeld in drie categorieën: afvalstoffen, rioolheffing en onroerende zaken. (WOZ-OZB) Voor veel mensen stijgen dit jaar de vaste lasten, maar op het gebied van de gemeentebelasting is er goed nieuws: rekening houdend met de inflatie daalt deze met 1%. Niet iedereen betaalt alleen hetzelfde, integendeel.


Verschillen per gemeente
Nederland telt 403 gemeenten. Bij de ene gemeente betaal je meer belasting dan bij de andere. Ook binnen elke gemeente kunnen de prijzen uiteenlopen.
Zo houden ze er in Zaanstad geen rekening mee of je als
enige van het toilet gebruik maakt. Een eenpersoonshuishouden betaalt daar het volle pond voor het riool, €280 per jaar.

In Lelystad zijn ze vriendelijker voor alleenstaanden, daar betaal je een kleine €30. Ook het verwerken van afval is in de ene stad duurder dan in de andere. In Rotterdam betaal je €373 per jaar voor een meerpersoonshuishouden, terwijl ze in Nijmegen je vuilnisbak legen voor €157. Wie Nijmegen nu als een belastingparadijs ziet, heeft het mis, want de onroerendezaakbelasting is er het hoogst, gemiddeld maar liefst €405 per jaar. In Den Haag ben je dan weer het goedkoopst uit met een gemiddelde van €126.

Uitersten 
Als we kijken naar de 35 grootste steden en dorpen dan is het verschil groot. De duurste gemeente is Zaanstad. Daar betalen inwoners in totaal €805 per jaar voor riool, afval en onroerende zaken. In het midden komt Haarlemmermeer met een bedrag van €707. De inwoners van Tilburg zijn het goedkoopst uit. Zij betalen slechts €532. Daarmee komt het verschil qua gemeentebelasting tussen de duurste en de goedkoopste gemeente uit op €273.


bron: kassa

Reacties

  1. Hoe goed bedoeld de methode van deze blogspot is, het zal niet helpen om bv de erfpachtgrond tegen een prijs te kunnen kopen van voor 2007. Zoals nu te werk wordt gegaan, is mijn inziens (naar de historie kijkend) dansen op het vloertje van de gemeente. De gemeente kan bijna onbeperkt, met ons belastinggeld procederen en de spelregels weer veranderen tot de erfpachters de handdoek in de ring gooien.
    Er zijn 2931 woningen op erfpacht in Zaanstad, waarvan 1250 in Westerwatering en sinds 2002 zijn 444 erfpacht gronden gekocht. In Westerwatering staat 56% van de 2230 koopwoningen op erfpacht (excl. de nwe woningen na 2012)
    Als deze 2931 erfpachters samen gaan werken dan kan er een uitgewerkt plan in gang worden gezet.
    Ik moet nog met wat mensen overleggen en dan zal ik hier mijn plan uitleggen als daar interesse voor is.
    Met vriendelijke groet Paul
    Ik heb een methode bedacht waar gemeente niet verwacht met de aankomende gemeenteraadverkiezingen in aantocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is uw methode, anders deze blog, wel succesvol geweest? Inmiddels 3 jaar later heeft de rechter in eerste aanleg toch een bemoedigend vonnis uitgesproken. We gaan dus gewoon even door met de zaak en dit blog.

      Verwijderen

Een reactie posten