Kiezers Zaanstad bezorgd: OZB rijst de pan uit! Gemeentelijke Politiek nu aan zet!

Huizenbezitters flink meer kwijt aan ozb! Huizenbezitters betalen de afgelopen vier jaar steeds meer aan onroerende-zaakbelasting (ozb)

Lokale politieke partijen moeten vóór de gemeenteraads-verkiezingen van 19 maart duidelijkheid geven over hun plannen met de onroerendezaak-belasting (ozb). 
Dat is de oproep van Vereniging Eigen Huis aan lokale politici. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 is deze belasting in veel plaatsen fors gestegen.

Landelijk steeg de belasting voor woningeigenaren met gemiddeld 16,7 procent.
Ondertussen daalde de WOZ-waarde van de huizen in diezelfde periode gemiddeld met 11,9 procent.



Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

In de gemeente Gemert-Bakel (Noord-Brabant) steeg de ozb het meest: 129 procent. Huiseigenaren zagen het bedrag stijgen van gemiddeld van 189 euro in 2010 naar 434 euro in 2014. Grootste daler is Blaricum. Hier gingen huiseigenaren gemiddeld 14 procent minder ozb betalen. Toch is dat nog een van de duurste gemeenten om een eigen huis te hebben: gemiddeld betalen huizenbezitters daar 632 euro aan ozb. Huiseigenaren kunnen op de website van de VEH per gemeente zien of zij meer of minder zijn gaan betalen.

De organisatie hield bovendien samen met het actualiteitenprogramma Nieuwsuur een peiling waarop 105.000 huiseigenaren reageerden. Daaruit blijkt dat ruim 80 procent niet wil dat het ozb-geld wordt gebruikt om gaten te dichten in de gemeentebegroting. ,,We vinden dat schandalig want het gaat dan naar onduidelijke projecten, naar verliezen op grondposities die de gemeenten hebben opgelopen", zo stelde VEH-voorzitter Rob Mulder. Driekwart legt zich er wel bij neer bij een hogere ozb als daardoor voorzieningen als bibliotheken, theaters en zwembaden open kunnen blijven.

OZB PEILING ZAANSTAD:

In deze rapportage vindt u de belangrijkste conclusies en de uitkomsten van de peiling in uw eigen gemeente Zaanstad.


  • Huiseigenaren hebben een duidelijke boodschap aan de lokale politiek: voor 19 maart willen zij duidelijkheid over de OZB-standpunten van politieke partijen in hun eigen gemeente. Een meerderheid zegt dat dit standpunt een rol speelt bij hun keuze in het stemhokje. 
  • Gemeenten moeten, op een controleerbare wijze, aantonen waar de OZB-opbrengsten aan worden besteed. Burgers vinden het niet acceptabel als de OZB vooral wordt gebruikt om gaten in de begroting te dichten, en helemaal niet als dat pas achteraf blijkt. Openheid en duidelijkheid over de OZB is voor de kiezer cruciaal. 
  • Een grote meerderheid vindt de OZB-lasten te hoog. Er is weinig steun om de OZB de komende jaren nog verder te laten stijgen. Integendeel: in het algemeen is men van mening dat de OZB mee zou moeten dalen als de WOZ-waarde van woningen daalt. 
  • Een ruime meerderheid (63%) van de huiseigenaren vindt dat huurders ook mee moeten betalen aan OZB. Huurders profiteren immers in gelijke mate van gemeentelijke voorzieningen die van de OZB-opbrengsten worden betaald.

bron: Telegraaf VEH






Reacties