Eindelijk einde erfpacht

AMSTERDAM - 

118 jaar hebben Amsterdamse huiseigenaren pacht moeten betalen aan de gemeente maar de feodale belasting op grond verdwijnt eindelijk. 

D66 en GroenLinks hebben afgesproken om te stoppen met het heffen van erfpacht en in 2015 mogen Amsterdammers via een referendum bepalen of woningeigenaren het recht krijgen de grond onder hun huis te kopen.

Deze historische afspraak is de basis van de hervormingsagenda waarover D66 en GroenLinks de afgelopen twee weken hebben onderhandeld. Na de paasdagen wordt bekeken welke derde partij zich het beste kan vinden in de afspraken, waarna de nieuwe coalitie compleet is.


In 1896 voerde de hoofdstad het erfpachtsysteem in voor alle wijken die vanaf dat moment werden gebouwd. De grond bleef in gemeentehanden, alleen de huizen werden verkocht. Hierdoor ontvangt het stadsbestuur jaarlijks om en nabij de 100 miljoen euro huur of pacht voor het gebruik van die grond door huiseigenaren, bedrijven en woningcorporaties. 80 procent van de grond in Amsterdam is in gemeentebezit.

In plaats van dit systeem komt de ’eeuwigdurende pacht’. Huiseigenaren moeten nog maar één keer een bedrag aan de stad betalen en zullen nooit meer worden verrast door plotselinge pachtverhogingen of jaarlijks oplopende rekeningen.

Afroming
„We maken een eind aan de schaamteloze afroming van de woningwaarde door de stad en geven huizenbezitters zelf de touwtjes in handen”, zegt D66-leider Jan Paternotte. „Hierdoor scheppen wij zekerheid en duidelijkheid voor pachters. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we via een referendum ook de vrije keuze tussen kopen of pachten kunnen invoeren.” Het referendum zal tegelijk gehouden worden met de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart 2015.

GroenLinks, dat altijd een groot voorstander was van gemeentelijke erfpacht, heeft de huid wel duur verkocht. Zo zullen de komende vier jaar de parkeertarieven voor bewonersvergunningen gelijkgetrokken worden, wat voor veel autobezitters op een verhoging uitdraait. Ook gaan er tientallen miljoenen euro’s uit de stadsschatkist naar linkse hobby’s zoals subsidies voor woningisolatie en zonnepanelen.

bron De Telegraaf


Reacties