Erfpacht systematiek blijkt sinkhole voor gemeente, nieuwe kopers per 1 oktober de klos.

Verhoging erfpacht treft nieuwe kopers. 

AMSTERDAM - Dat schrijft wethouder Eric van der Burg (erfpacht) in een brief aan de gemeenteraad in Amsterdam. Jaarlijks verpacht die stad stukken grond ter waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Tachtig procent van de woningen en bedrijven in de stad staat op erfpachtgrond, eigenaren betalen hier een verplichte bijdrage voor, de erfpacht. De coalitie van D66, VVD en SP die sinds juni is aangetreden, heeft beloofd dat huizenkopers in de toekomst kunnen kiezen tussen het betalen van de pacht, of het in één keer afkopen van de pacht. Maar Van der Burg verwacht dat dit stelsel pas in de loop van 2016 kan worden ingevoerd.


Tot die tijd dreigt de gemeente miljoenen te verliezen op de huidige systematiek. Want het canonpercentage, dat bepaalt hoeveel erfpacht moet worden betaald door nieuwe pachters, is gekoppeld aan het rendement (rente) op staatsleningen. Maar door de crisis zijn deze renten op staatsleningen naar een dieptepunt gedaald, en daarmee ook het canonpercentage

Volgens Van der Burg verliest de gemeente nu zelfs geld op gronduitgifte in erfpacht. In september stond het canonpercentage dat kopers aan de gemeente moeten betalen op 2,33 procent, een historisch laag niveau. De gemeente moet echter zelf geld lenen tegen 3 procent rente om erfpachtgrond bouwrijp te kunnen maken. Het verschil tussen de twee rentepercentages is nu zo groot (0,7 procent) geworden dat het uitgeven van erfpachtpercelen inmiddels tussen de 2 en 4 miljoen euro per jaar kost. Dat kan zo niet doorgaan, vindt Van der Burg.

„Ik doe dit niet met plezier, maar het systeem zakt door zijn hoeven”, verklaart de VVD-wethouder. „Toen dit stelsel werd bedacht, hebben de makers nooit gedacht dat de rente zo diep zou dalen. Het stelsel is niet meer van deze tijd en moet aangepast worden.”

De verhoging van de pacht geldt voor iedereen die vanaf 1 oktober een huis koopt en daarbij een erfpachtcontract afsluit. Per kwartaal zijn dat ongeveer 500 nieuwe pachters. Huizenbezitters die momenteel met het grondbedrijf onderhandelen over verlenging van hun erfpachtcontract, mogen nog van het gunstige percentage gebruik maken. Ook voor bestaande erfpachters verandert er niets. De gemeenteraad moet nog instemmen met de verhoging.

bron: Telegraaf




Reacties