Wiebes maakt erfpacht duurder: consument de dupe

De belastingdienst gaat de waarde van erfpachtrechten per 1 januari 2015 anders vaststellen. 

Voorburg - Neprom (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) is tegen btw op bouwgronden in erfpacht.

Het plan om btw te heffen op gronden die in erfpacht worden uitgegeven, moet rap van de baan. Dat schrijft Neprom-directeur Jan Fokkema in een brief van 3 december 2012 aan staatssecretaris Eric Wiebes.

De Neprom is onaangenaam getroffen door het uitvoeringsbesluit de overdrachtsbelasting te wijzigen. Gemeenten zijn wel ingelicht door de staatssecretaris, maar de marktpartijen niet.


Doordat op erfpachtgronden de btw al per 1 januari 2015 vervalt, zijn grondcontracten die ontwikkelaars met gemeenten hebben afgesloten, plotseling veel minder waard. Want in plaats van 6 procent overdrachtsbelasting bij verkoop van een woning, moet 21 procent over de marktwaarde van de grond worden betaald. Daardoor wordt nieuwbouw van woningen ineens veel duurder en dus onaantrekkelijker.

Ook voor potentiële kopers werkt het besluit negatief. Door de wijziging is de erfpachtcanon vanaf komend jaar niet langer aftrekbaar. Daardoor kan de financierbaarheid van een nieuwbouwwoning op erfpacht een probleem worden. Het plan moet niet doorgaan of minstens een jaar worden uitgesteld, vindt de Neprom.

Neprom heeft niet alleen bezwaren tegen de voorgenomen wijziging, maar ook tegen de wijze waarop het ministerie de wijziging heeft voorbereid. Er werd slechts op vertrouwelijke basis informatie gewisseld met gemeenten, terwijl ook marktpartijen en consumenten ernstig gedupeerd kunnen raken door deze regeling. De Neprom heeft het ministerie hierop aangesproken en men heeft excuses aangeboden en is inhoudelijk met Neprom in gesprek gegaan.

Voor de Staatssecretaris staan vanuit fiscaaltechnisch oogpunt een eenduidig beleid voor bouwterreinen en (om budgettaire redenen) uitvoering van zijn beleid voorop. De minister is niet bereid gebleken om de wijziging uit te stellen, zoals Neprom verzocht had. Wel heeft het Ministerie in nauw overleg met Neprom een overgangsregeling opgesteld, die de schade op korte termijn in elk geval beperkt.

In dit persbericht van het Ministerie 17 december 2014 kun je (op blz. 27) meer informatie vinden over de regeling en het overgangsrecht. Op 29 december 2014 wordt de regeling, inclusief overgangsrecht, in het Staatsblad gepubliceerd.

Bron: Neprom 3-12-2014 en Neprom 17-12-2014.







Reacties